ODMAZDA

Arapska koalicija počela zračne napade na jemensku prijestolnicu nakon napada na Abu Dhabi

Tri kamiona cisterne eksplodirala su tijekom dana "blizu spremnika za skladištenje ADNOC-a", naftne kompanije u Abu Dhabiju

Jemenske snage u Sani

 Mohammed Huwais/AFP

Arapska koalicija počela je zračne napade na jemensku prijestolnicu Sanu koju nadziru pobunjeni Hutiji kao odgovor na njihove smrtonosne napade u ponedjeljak na Abu Dhabi, a koje su osudili UN i Zapad.

Tri su osobe poginule u ponedjeljak u eksploziji u Abu Dhabiju, što je prvi smrtonosni napad jemenskih pobunjenika na tlu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Počinju zračni napadi na Sanu", i oni su odgovor na prijetnju i vojna dužnost", navodi na Twitteru SPA, službena novinska agencija Saudijske Arabije koja predvodit koaliciju.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su član arapske vojne koalicije pod saudijskim zapovijedanjem koja od 2015. intervenira u Jemenu, gdje pomaže vladinim snagama u ratu s pobunjenim hutistima koje podupire Iran.

Tri kamiona cisterne eksplodirala su tijekom dana "blizu spremnika za skladištenje ADNOC-a", naftne kompanije u Abu Dhabiju, pri čemu su poginuli Pakistanac i dvojica Indijaca, objavila je službena emiratska agencija WAM, dodajući da je "šest osoba ozlijeđeno".

Usto, "manji požar" je buknuo na "gradilištu međunarodne zračne luke u Abou Dhabiju", navodi agencija.

Eksploziju i požar "najvjerojatnije" su prouzročile "bespilotne letjelice", dodaje WAM.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici hutisti te najavili nove operacije.

"Oružane snage (hutista) izvele su uspješnu vojnu akciju u okviru operacije nazvane Jemenski uragan", rekao je njihov glasnogovornik Yahya Saree u priopćenju koje je objavila njihova mreža Al Massira.

Pozvao je civile i strane tvrtke da se "drže podalje od vitalnih postrojenja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE osudilo je napad na "civilne objekte na teritoriju Emirata" i upozorilo da on "neće ostati nekažnjen", prenosi WAM.

Sukob u Jemenu, u kojemu je izginulo 377.000 ljudi, zaoštrio se ovih tjedana pošto su zaredali zračni udari vojne koalicije i kopnene ofenzive vladinih snaga.

Pobunjenici su raketama i dronovima napadali Saudijsku Arabiju, koja graniči s Jemenom.

Iran koji nije u dobrim odnosima s Emiratima, otvoreno podupire pobunjenike demantirajući da im šalje oružje, za što ga pak optužuju njegovi politički protivnici, Saudijska Arabija i Sjedinjene Države.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres "osudio" je napade i pozvao "sve strane na najveću moguću suzdržanost", rekao je njegov glasnogovornik.

Osude su izrekli i američki državni tajnik Antony Blinken te savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan koji je poručio pobunjenicima da će morati položiti račune.

Napade su osudili francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian te britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 17:39