TAJNA CAREVE GROBNICE

ARHEOLOŠKI PREVRAT: MARCO POLO NIJE BIO PRVI ZAPADNJAK U KINI! Nove spoznaje ruše sve što se dosad znalo o prvim kontaktima Europljana i Kineza

 Getty

Novi nalazi arheologa daju potporu mišljenju da su Kina i Europa bili u kontaktu više od 1500 godina prije nego što je Marco Polo stigao prvi put u Kinu.

Putovanje poznatog Korčulanina u 13. stoljeću bilo je prvi na Zapadu dobro dokumentirani kontakt s Kinom, ali pokazalo se da su kineski povjesničari zabilježili mnogo ranije posjete ljudi za koje neki smatraju da se radilo o izaslanicima Rimskog carstva tijekom 2. i 3. stoljeća.

Kako javlja BBC, kineska arheologinja Li Xiuzhen rekla je da sada imaju dokaze o bliskom kontaktu Kine iz razdoblja prvog kineskog cara sa Zapadom prije formalnog otvaranja Puta svile.

Qin Shi Huang živio je između 259. i 210. godine prije nove ere i postao je prvi car ujedinjene Kine. U blizini njegovog groba 1974. pronađeno je 8 tisuća statua ratnika od pečene gline, koji se danas smatraju jednim od općepoznatih mjesta kineske kulturne baštine.

No, u Kini prije izgradnje grobnice cara Qin Shi Huanga nije postojala tradicija izrade figura u ljudskoj veličini. Stoga dr. Xiuzhen smatra da je vojska od terakote bila inspirirana umjetnošću starih Grka, kao i akrobati te brončane skulpture pronađene kod grobnice.

Jedna druga studija utvrdila je mitohodrijski DNK specifičan za Europljane na nalazištu u zapadnoj kineskoj provinciji Xinjiang, po čemu bi se moglo zaključiti da su Zapadnjaci došli, živjeli i umrli na tom mjestu u vrijeme prvog cara, čak i nešto ranije.

BBC navodi i mišljenje prof. Lukasa Nickela s bečkog sveučilišta koji vjeruje da je prvi kineski car bio pod utjecajem prve pojave grčkih skulptura u središnjoj Aziji, gdje su se pojavile u stoljeću nakon Aleksandra Velikog, koji je umro 323. g. p.n.e.

Nalazi kineskih arheologa uključuju nove dokaze da je grobnica prvog cara mnogo veća nego što se ranije mislilo: čak 200 puta veća od egipatske Doline kraljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:22