HRAM SUNCA

Arheolozi u Egiptu u potpunoj ekstazi: ‘Ovo je zasigurno najveće otkriće u posljednjih 50 godina!‘

Vjeruje se da su faraoni pete dinastije podigli 6 hramova sunca uz svoje piramide, koje su gradili kako bi im bile posljednja počivališta

Egipatske piramide

 Mohamed El-shahed/AFP

Arheolozi su u egipatskoj pustinji došli do jednog od najvećih otkrića u posljednjih 50 godina. Naime, kako tvrde, iskopali su jedan od četiri izgubljena Hrama sunca, kako prenosi The Telegraph.

Vjeruje se da su faraoni pete dinastije podigli šest Hramova sunca uz svoje piramide, koje bi im osigurale božanski status nakon smrti.

Hramovi sunca su, s druge strane, imali drugačiju ulogu. Njihova je svrha bila pretvaranje faraona u bogove za njihova života.

- Svaki je faraon htio piramidu kako bi uskrsnuo, no to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno pa su izgradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi sunca, (poput boga Ra, egipatskog boga sunca, ujedno i najmoćnijeg egipatskog boga), rekao je dr. Massimiliano Nuzzolo koji je jedan od egiptologa koji tragaju za izgubljenim hramovima sunca.

Nuzzolo se fokusirao na jedan od otkrivenih hramova sunca, koji je dao izgraditi faraon Nyuserra koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. stoljeću prije Krista.

Kopanjem ispod ostataka tog hrama sunca pronađen je blatnjavi potporanj stupa. Kada su odstranjeni pijesak i dijelovi kamena, otkriven je 60 cm visok potporanj vapnenačkog stupa.

- Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona Nyuserre nešto nalazi, samo ne znamo radi li se o dijelu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da bi se moglo raditi o novoj građevini. Možda još jednom izgubljenom Hramu sunca - rekao je Nuzzolo kada je otkriven potporanj.

Uslijedio je i pronalazak tajnog skrovišta s posudama za skladištenje pive, koje su se upotrebljavale kao dio rituala koji su se izvodili na svetim mjestima. To je istraživačima dokazalo da se uistinu radi o hramu.

Nuzzolo je na temelju prikupljenih dokaza uvjeren da se radi o hramu sunca, prvom otkrivenom u zadnjih 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:24