KUPUJU SVE!

Arhitekt notornog Putinova dvorca na Crnom moru: ‘Ma kakav Zapad? Znate li gdje sada teče novac naših oligarha?‘

Lanfranco Cirillo naglašava kako su oligarsi ljuti jer po njima Zapad sebe smatra izabranim, ali ‘svijet je velik‘

Lanfranco Cirillo 

 Vladimir Fedorenko/Sputnik/Profimedia/Vladimir Fedorenko/sputnik/profimedia

Londonski The Times donosi razgovor s talijanskim arhitektom Lanfrancom Cirillom, koji je projektirao kuće i dvorce za, kako sam tvrdi, 40-ak ruskih oligarha, a navodno je napravio i velebni dvorac za Vladimira Putina na Crnom moru, koji je svojedobno izazvao veliku aferu. Naime, o tom dvorcu film je napravio vodeći ruski demokratski oporbeni političar Aleksej Navaljni, kojeg su zbog toga pokušali otrovati, a sad se nalazi u ruskom zatvoru. Putinov dvorac, prema tim navodima, sadrži podzemno klizalište za hokej na ledu, vinograde i tri heliodroma. Cirillo, koji je zbog toga dobio "titulu" Putinova arhitekta, živi i radi u Moskvi, gdje u jednom od poslovnih nebodera ima ured na 51. katu, a talijanske porezne službe "gone" ga zbog utaje poreza. Projektant "Putinove palače" kaže da ruska elita zbog sadašnje situacije - uvedenih sankcija te pljenidbe njihove imovine - napušta Zapad te prebacuju svoje bogatstvo u Dubai, Vijetnam i Tajland.

Cirillo naglašava kako su oligarsi ljuti jer po njima Zapad sebe smatra izabranim, ali "svijet je velik".

"Arapski svijet je blizak Rusiji i svi oni ovdje posluju. U Dubaiju, koji sad nosi nadimak Dubai-grad, ima milijun Rusa, a to je oko 10 posto stanovništva", tvrdi Cirillo.

Oligarsi više ne mogu ići u kupovinu u Pariz ili London, pa zato ulažu u Maldive i Tajland.

"Postoji velika ruska zajednica u Vijetnamu koja ulaže u toplice, hotele s pet zvjezdica", dodao je Cirillo.

"Isprva su bili zabrinuti, ali godinu dana nakon početka rata u Ukrajini stvari su se promijenile - sad su već jako ljuti zbog odnosa prema njima", rekao je Lanfranco Cirillo, koji živi u Rusiji više od 20 godina. S druge strane, Lanfranco Cirillo suočava se sa suđenjem za poreznu prijevaru u Italiji. Kako navodi Times, kaže da nikad nije razgovarao o projektu s Putinom i tvrdi da je to odmaralište, a ne dvorac. No financijske službe u Italiji ipak provjeravaju njegovo poslovanje. Tamo bi mu se uskoro trebalo suditi pod optužbom za izbjegavanje plaćanja poreza. On, naravno, sve odbacuje.

Cirillo je rekao da je razgovarao sa suradnicima Ališera Usmanova, rudarskog magnata rođenog u Uzbekistanu, čija je vila zaplijenjena na Sardiniji, gdje je ponudio pomoć u izgradnji lokalne škole i bolnice. Prije dvije godine bio je kralj na Sardiniji, a sad ga odbacuju, rekao je Cirillo. Time navodi njegove riječi kako rat u Ukrajini nije nimalo promijenio život u Moskvi.

"Ako ne upalite TV ili ne čitate novine, ne biste ga primijetili. Ne vidim nikakvu razliku u odnosu na prije - 93 posto talijanskih kompanija još je uvijek ovdje. Ničega ne manjka. Ako želite najnoviji iPhone, tjesteninu Barilla ili Armanijevo odijelo, ništa se nije promijenilo", istaknuo je.

Iako mu suđenje za poreznu prijevaru počinje ovaj mjesec, Cirillo je rekao da Italija tek treba poslati zahtjev za njegovo izručenje Rusiji.

"Zaplijenili su mi imovinu vrijednu 141 milijun eura - čak kažu da dugujem 30 milijuna eura poreza", Cirillo kaže i dodaje: "Da sam prijatelj Bidena ili Zelenskog, bi li me pokušavali strpati u zatvor?".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:40