SJEVERNA IRSKA

Arhitekti mirovnog sporazuma čelnicima regije: ‘Smognite hrabrosti i razbijte politički zastoj‘

‘Sada je, kao i tada, na sadašnjim i budućim čelnicima Sjeverne Irske da djeluju hrabro i vizionarski‘

Tony Blair, Bill Clinton i Bertie Ahern

 Niall Carson/Afp

Arhitekti sjevernoirskog mirovnog sporazuma iz 1998. pozvali su u ponedjeljak čelnike regije da smognu hrabrosti da razbiju duboki politički zastoj, a bivši irski premijer Bertie Ahern upozorio je da se o alternativama ne smije ni razmišljati.

25. obljetnica Sporazuma na Veliki petak, koji je uvelike okončao 30 godina sektaškog sukoba u kojem je 3600 umrlo, zasjenjena je prije godinu dana padom decentralizirane sjevernoirske vlade u sporu oko trgovinskih aranžmana nakon Brexita.

Na konferenciji na Sveučilištu Queen‘s u Belfastu, bivši američki senator George Mitchell, koji je 1998. predsjedao pregovorima između irskih nacionalista koji su tražili ujedinjenu Irsku i probritanskih unionista, rekao je da je mir doveden u pitanje.

"Sada je, kao i tada, na sadašnjim i budućim čelnicima Sjeverne Irske da djeluju hrabro i vizionarski, kao što su to činili njihovi prethodnici prije 25 godina... kako bi očuvali mir", rekao je Mitchell.

Obraćajući se sadašnjim čelnicima, bivši britanski premijer Tony Blair rekao je: "U dubini srca znate što je prava stvar koju treba učiniti i trebali biste to jednostavno učiniti."

Poput američkog predsjednika Joea Bidena, koji je prošli tjedan u Belfast donio sličnu poruku, većina govornika pazila je da ne kritizira Demokratsku unionističku stranku (DUP), koja bojkotira lokalnu skupštinu.

Ahern je izravno apelirao na DUP da se vrati u skupštinu, rekavši da ih "ljudi Sjeverne Irske trebaju".

"Ne želimo čak ni razmišljati o" alternativama, rekao je Ahern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 02:25