POZIV NA PROGON ZLOČINACA

ARHIV SLOVENSKE UDBE OTKRIO MUČENJA I UBOJSTVA 'Ne smijemo ponoviti hrvatske greške!'

Povjerenstvo za peticije slovenskog parlamenta raspravljalo je u petak o djelovanju Slovenske Udbe
 Arhiva CROPIX / CC

LJUBLJANA - Povjerenstvo za peticije slovenskog parlamenta raspravljala je u petak o djelovanju nekadašnje Slovenske državne sigurnosti u vrijeme Jugoslavije, nakon nedavnih otkrića publicista Romana Leljaka da su slovenske službe u to vrijeme djelovale i protiv hrvatskih emigranata.

Prema podacima do kojih je Leljak došao u slovenskom državnom arhivu, pripadnici slovenskog ogranka UDBA-e su 1972. oteli u Salzburgu emigranta Stjepana Crnogorca, studenta teologije, te ga prebacili u Ljubljanu, gdje je mučen i od njega iznuđivano priznanje jer su jugoslavenske službe njegovo djelovanje povezivale s tzv. bugojanskom grupom. Prema podacima Leljaka, Crnogorac je bez suđenja ubijen i pokopan negdje u Sloveniji, a kao jednog od odgovornih za to naveo je Silva Gorenca, slovenskog dužnosnika iz vremena Jugoslavije koji je u to vrijeme vodio saveznu službu za državnu sigurnost, te još dvije osobe. Protiv Gorenca je Leljak podnio i kaznenu prijavu za taj slučaj.

SLOVENSKI PUBLICIST 'Ubojstvo hrvatskog emigranta 1975. odobrio je šef slovenske Udbe'

Crnogorčeva sestra Bernarda koja je nazočila zasjedanju povjerenstva za peticije rekla je da 40 godina nisu znali što se je s njenim bratom dogodilo, te slovenske vlasti zamolila da pomognu u otkrivanju mjesta gdje su pokopani njegovi posmrtni ostaci.

Leljak je rekao da se za njegove nalaze zanimaju austrijska tijela progona koja su brzo reagirala, pa će u ponedjeljak o svojim nalazima svjedočiti na austrijskoj policiji u Klagenfurtu, dok na njegove prijave slovensko tužiteljstvo još nije reagiralo i proučava slučaj.

Na povjerenstvu je govorio i Božu Vukušić, tajnik "Bleiburškog počasnog voda" rekavši da se u Sloveniji vezano na Leljakova otkrića pokreću slični procesi kao u Hrvatskoj u slučaju Perković čije izručenje traži Njemačka zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983.

"Nadam se da Slovenija pri tom neće napraviti iste greške kao Hrvatska", rekao je Vukušić.

Leljak i za ubojstvo hrvatskog emigranta Nikice Martinovića u Klagenfurtu 1975. okrivljuje slovensku UDBA-u koju je tada vodio još uvijek živi i po općoj ocjeni utjecajni Janez Zemljarič, pred kraj bivše Jugoslavije predsjednik slovenskog izvršnog vijeća, što je također prijavio austrijskim vlastima.

Zastupniuci dviju stranaka lijevog centra na sastanku povjerenstva su se usprotivili da se spomenuta problematika raspravlja na tom forumu. Smatraju da je pravo mjesto za to parlamentarno povjerenstvo za tajne službe, a uz to tvrde da su postupci u vezi s optužbama koje spominje Leljak još uvijek otvoreni.

O problematici vezanoj na djelovanje nekadašnje slovenske UDBa-e i njenih članova u petak je govorio i oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša, kritički navodeći da slovenski mediji ne daju posebnu pažnju ni važnost toj značajnoj problematici.

Način na koji danas izvješćuju slovenski mediji sličan je onome od prije 25 godina, rekao je Janša na konferenciji za novinare u Ljubljani povodom 25. obljetnice utemeljenja Slovenskog demokratskog saveza (SDZ) čijim se nasljednikom smatra njegova Slovenska demokratska stranka.

"Mediji iz susjednih država nekoliko zadnjih dana opširno izvješćuju o slučaju Zemljarič, o tome kako je slovenski šef UDBA-e svojim potpisom dao nalog za ubojstvo čovjeka, a slovenskim se medijima to uz rijetke iznimke ne čini važnim, pa to niti ne spominju", rekao je Janša.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da će Zemljarič optužbe Leljaka da je kao šef UDBA-e dao potpis na akciju "Bleiburški vod" kojom je dano odobrenje za atentat na Martinovića komentirati ovih dana, te da Leljaka smnatra osobom s problematičnom osobnom poviješću. Zemljarič negira ono što mu na teret stavlja Leljak, pa je i sam poduzeo akciju traženja građe o nekadašnjoj UDBA-i u slovenskim arhivima, piše Dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:35