VRLO FRANCUSKA AFERA

Aristokrati tuže novopečenog zastupnika jer im je ‘ukrao prezime‘, njega to ne dira: ‘Pa koristim ga desetljećima‘

Iako francuski zakoni ljudima ne brane prisvajanje prezimena aristokratskih obitelji, takvi potezi znaju dovesti do prijepora

Najslavnija članica obitelji Tascher de la Pagerie bila je carica Joséphine de Beauharnais. Ona se 1796. godine udala za Napoléona Bonapartea. Na fotografiji: ”Krunidba Napoleona I.” francuskog slikara Jacquesa Louisa Davida

 Martin BUREAU/AFP

Potomci jedne od najstarijih francuskih plemićkih obitelji tužili su nadavno izabranog zastupnika u francuskom parlamentu iz redova Nacionalne fronte jer je njihovo prezime dodao svom, piše The Guardian.

Četrdesetsedmogodišnji Emmanuel Taché de la Pagerie prošle je nedjelje ušao u parlament kao član krajnje desne stranke koju vodi Marine Le Pen, a njegovu su osobnu iskaznicu vjerodostojnom proglasile lokalne vlasti u gradu Marseilleu na jugu Francuske.

Emmanuel Taché de la Pagerie rođen je kao Emmanuel Taché u predgrađu Pariza Montreuilu, a ovog je tjedna u razgovoru za novine Le Monde rekao da je prije 30 godina dok je radio u modi i medijima svom prezimenu dodao "de la Pagerie".

"Potpuno je normalno da se u umjetnosti i komunikacijama koristi pseudonim. Jedino što ne smijete napraviti je davati ga svojoj djeci", rekao Alexandre Varaut, odvjetnik koji zastupa francuskog zastupnika.

Varaut je dodao da javnost za taj njegov pseudonim zna desecima godina.

Muška linija obitelji Tascher de la Pagerie izumrla je 1993. godine, međutim tri su potomka obitelji ovog tjedna tužila zastupnika Nacionalne fronte. Oni tvrde da je ime njihove obitelji "prisvojeno".

Najslavnija članica obitelji Tascher de la Pagerie bila je carica Joséphine de Beauharnais. Ona se 1796. godine udala za Napoléona Bonapartea. Puno ime joj je Marie Josèphe Rose Tascher de La Pagerie.

Iako francuski zakoni ljudima ne brane prisvajanje prezimena aristokratskih obitelji, takvi potezi znaju dovesti do prijepora.

Kritičari bivšeg francuskog predsjednika Valéryja Giscarda d'Estainga nisu bili zadovoljni jer si je njegov djed prisvojio plemićki "de" (hrv. od). Istovremeno, malo je onih koji su isto zamjerali Charlesu de Gaulleu.

Problem u kojem se našao Taché de la Pagerie nimalo se neće sviđati stranci koja je na nedavno održanim parlamentarnim izborima ostvarila velik uspjeh.

"Predali smo žalbu kako bismo zaštitili ime obitelji", rekao je Frederic Pichon, odvjetnik koji zastupa tri nasljednice obitelji Tascher de la Pagerie.

Prvo saslušanje pred sucem u slučaju "Tascher de la Pagerie protiv Taché de la Pagerie" trebalo bi se održati 8. srpnja.

Nasljednice traže simboličnu odštetu od jednog eura te da se Taché de la Pagerieja za svako korištenje imena kazni novčanom kaznom od 500 eura.

Pichon je rekao da mu nije bitna činjenica da je član Nacionalne fronte. Dodao je da prezime rijetko te da postoji mogućnost da će ljudi pomiješati imena Tascher de la Pagerie i Taché de la Pagerie.

"Moji su klijenti iz Normandije, ali žive u Parizu i jedini su nasljednici obitelj. Njihov je otac umro 1993. godine jedino što žele je da se ime zaštiti", rekao je odvjetnik nasljednica.

Emmanuel Taché de la Pagerie rekao je za Le Monde da "nema vremena za ovakve stvari".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:29