POSTAO JE DJ MAX

Arkanov zločinac, čovjek s jedne od najmučnijih ratnih fotografija iz BiH, danas je zvijezda beogradskog noćnog života

Fotografija koju je snimio američki fotograf Ron Haviv u Bijeljini postala je jedan od najpoznatijih prikaza zločina rata u BiH
 AFO screenshot/Facebook

Srđan Golubović, poznat kao DJ Max, zločinac sa poznate fotografije Rona Havila iz 1992. iz Bijeljine i dalje nastupa po beogradskim klubovima, a posljednji nastup je imao na dočeku Nove godine, piše Klix.ba, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Fotografija koju je snimio američki fotograf Ron Haviv u Bijeljini, na kojoj srpski vojnik, pripadnik Arkanovih tigrova nogom udara ubijenu Tifu Šabanović, postala je jedan od najpoznatijih prikaza zločina rata u Bosni i Hercegovini.

Magazin Rolling Stone je prije nekoliko tjedana objavio priču u kojoj se navodi da je vojnik sa poznate fotografije Srđan Golubović, te da godinama unazad nastupa kao DJ Max po klubovima širom Srbije.

image

Radovan Karadžić i Željko Ražnatović Arkan

Božidar Milošević/AFP

Golubović je na svom Instagram računu objavio kako je posljednji nastup imao prije nekoliko dana, za novogodišnju noć u Klubu Šuma na Adi Ciganliji u Beogradu, a zajedno sa DJ-om Stole-om čini tim Xperiment koji nastupa po festivalima diljem Srbije.

U studenom je dvojac nastupao u Novom Sadu u Hali 2 Novosadskog sajma, a nešto ranije, u travnju, nastupili su na ‘Forest festu‘ na Adi Ciganliji.

Golubovića su srbijanske vlasti uhitile 2012. godine, no ne zbog ratnih zločina u Bijeljini nego zbog ilegalnog posjedovanja oružja i droge, podsjeća Klix.ba.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine vodi nekoliko postupaka koji se tiču zločina počinjenih u Bijeljini u travnju 1992. godine, no nije poznato je li Srđan Golubović jedan od osumnjičenih.

Tog prvog travnja 1992. godine, Arkanova Srpska dobrovoljačka garda, zajedno sa formacijom Mirkovi četnici, je ušla u Bijeljinu, te je odmah po ulasku ubijeno nekoliko desetina civila, a tijela su ostavljena da leže na ulicama.

Arkanovim tigrovima podršku je dala i paravojna jedinica Panteri koju je predvodio Ljubiša Savić "Mauzer". Zajedno sa Srpskom dobrovoljačkom gardom počeli su kampanju nasilja nad lokalnim Bošnjacima, silujući, ubijajući, pretražujući kuće i pljačkajući njihovu imovinu.

image

Arkanovi ‘Tigrovi‘

Str/AFP

Istrage Haškog suda su kasnije pokazale da je žrtvama pucano "u prsa, usta, sljepoočnicu, potiljak, nekima iz neposredne blizine" i da ntiko od njih nije nosio vojne uniforme.

Bošnjaci u Bijeljini su bili potpuno iznenađeni vojnom akcijom te nije postojao ozbiljan plan obrane. Napad Srpske dobrovoljačke garde na Bijeljinu se smatra i početkom rata u BiH.

Posebno je porazna činjenica je da se u centru Bijeljine nalazi ulica posvećena Arkanovim zločincima, a lokalne vlasti 1. travnja obilježavaju kao ‘Dan obrane grada‘, piše Klix.ba, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:07