AMERIKANCI U ŠOKU

Arktička oluja zaledila zemlju, ljudi se smrzavaju na nezapamćenim minusima: Izmjereno i -46 °C

Najdramatičnije je bilo u Kansasu gdje je, zbog dvije snažne ledene oluje, živa u termometru pala na -46 °C.
 Scott Olson/Getty Images Via Afp

Amerika se ovaj vikend borila s nezapamćenim valom arktičke snježne oluje koji su oborio temperaturne rekorde diljem kontinenta. Savezna država Montana za vikend je zabilježila temperaturu nižu od -30 °C, a najdramatičnije je bilo u Kansasu gdje je, zbog dvije snažne ledene oluje, živa u termometru pala na -46 °C.

- Zima je uistinu grozna, a možda je i najšokantnije to što je došla niotkuda, u manje od dva dana - rekao je Dan Abinana, anketar iz Des Moinesa u Iowi na Srednjem zapadu gdje se ovoga ponedjeljka održavaju republikanski predizbori. Ondje je zabilježeno oko -25 °C.

image
Scott Olson/Getty Images Via Afp

Unatoč tome što ralice neumorno pokušavaju raskrčiti ceste, na autocesti Interstate 80 u Iowi stotinjak se automobila zbog ekstremnih vremenskih uvjeta moralo zaustaviti i pričekati da prođe najgori udar ledene oluje, a interventne jedinice u toj saveznoj državi ovih su dana sanirale čak 86 sudara te su od nevolje spasile nešto manje od 540 motorista.

Upozorenja su izdana i za Oregon u kojem lokalne bolnice prijavljuju veliko povećanje broja smrtnih slučajeva zbog hipotermije. Michigan i Wisconsin bore se s nestašicama struje, a na stranici Poweroutage.or probleme prijavljuje više od 350.000 stanovnika tih saveznih država.

image
Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp
image
Jim Watson/Afp

Guverner Nebraske Jim Pillen ove je subote prijavio izvanredno stanje zbog "izuzetno opasnih vremenskih uvjeta u državi", nakon što je u manje od tjedan dana palo nešto više od pola metra snijega, a već danima puše ledeni vjetar zbog kojega je gotovo nemoguće izaći na cestu.

Ekstremne vremenske uvjete očekuju i države američkog juga. Novi Meksiko izdaje upozorenja zbog "nezapamćenih naleta vjetra", a svoje građane na debele minuse upozorava i Louisiana.

Da nije sve tako crno, govori i slučaj Philipa Spitzleyja iz grada Lake Odessa u saveznoj državi Michigan kojeg je u petak u dvorištu dočekalo čak 95 snjegovića - za 95. rođendan.

image
Jim Watson/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31