BEZNAĐE RUSKIH VAZALA

‘Armenci masovno kanibaliziraju električne izdajalice jer Putin nema čipova. Kazahstanci su još očajniji...‘

Povećana potražnja za bijelom tehnikom upućuje na to da Moskvi kritično ponestaje tehnologije za proizvodnju tenkova i raketa

Vladimir Putin, vađenje čipova, ilustrativna fotografija

 /Alexander Ryumin/Tass/Profimedia Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia

Države oko Rusije masovno uvoze kućanske aparate i električne izdajalice iz Europske unije i zatim ih, navodno, šalju u Rusiju, koja ih kanibalizira za proizvodnju oružja.

Armenija je u osam mjeseci, od siječnja do kolovoza, uvezla više perilica rublja iz EU nego u posljednje dvije godine. Kazahstan je u kolovozu kupio hladnjake u vrijednosti od čak 21,4 milijuna eura, što je tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine.

Najbizarniji je porast potražnje za električnim izdajalicama. U Armeniji se kupovina tih pomagala za dojenje utrostručila u posljednjih godinu dana, doznaje Times, iako je stopa fertiliteta pala za 4,3 posto. Kazahstan je kupio sedam puta više električnih izdajalica nego u 2021. godini, dok je stopa fertiliteta pala za 8,4 posto.

Povećana potražnja za bijelom tehnikom upućuje na to da Moskvi kritično ponestaje tehnologije za proizvodnju tenkova i raketa.

Rusija se već godinama bori s nestašicom poluvodiča, otkako je Zapad uveo sankcije 2014. godine zbog anektiranja Krima. S obzirom na to da nedostatak mikročipova uzrokuje probleme diljem ruskog gospodarstva, također je moguće da se komponente ponovno koriste za druge proizvode kojima je potrebna elektronika, kao što su automobili.

U proteklih devet mjeseci ove godine Rusija je postala toliko očajna za mikročipovima da je čak počela rastavljati igraće konzole i krasti kamere za kontrolu brzine iz Švedske. Više od 160 kamera ukradeno je s ruralnih cesta, a većina se krađa dogodila noću. Švedska sigurnosna služba sumnja da je ukradena roba rastavljena i da su dijelovi završili u dronovima kojima se Rusija koristi u ratu protiv Ukrajine.

Izvješća o korištenju dijelova kućanskih aparata u ruskom oružju objavljuju se od početka invazije u veljači. Ukrajinsko ministarstvo obrane pronašlo je u oborenoj ruskoj bespilotnoj letjelici dijelove fotoaparata Canon, a u ruskim raketama mikročipove izvađene iz kućanskih pomagala.

Armenija, Kazahstan i Rusija članice su Euroazijske gospodarske unije, koja nema unutarnje carinske granice te im je relativno lako slati robu između zemalja a da vlasti na to ne budu upozorene. Kazahstanska vlada, koja je bila bliski saveznik Moskve, od veljače se počela udaljavati od nje i objavila je da neće pomagati Rusima u zaobilaženju sankcija.

Iako je teško dokazati da uređaji odlaze iz Armenije i Kazahstana u Rusiju te se kanibaliziraju za korištenje u ratu, pojedini europski dužnosnici sumnjaju da barem dio dijelova bijele tehnike odlazi u ruska oklopna vozila i rakete.

To je u rujnu rekla i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Ruska vojska vadi čipove iz perilica posuđa i hladnjaka kako bi popravila vlastitu vojnu opremu jer više nema poluvodiča. Ruska industrija je u rasulu", rekla je von der Leyen.

Od početka invazije oko tisuću međunarodnih kompanija napustilo je Rusiju, proizvodnja automobila pala je za 75 posto u odnosu na prošlu godinu, a nacionalna aviokompanija Aeroflot prisiljena je prizemljiti zrakoplove u nedostatku rezervnih dijelova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:49