RAT NA KAVKAZU

Armenija tvrdi da je turski F-16 oborio njihov borbeni avion, Ankara: ‘Aposlutno neistinito!‘

Nagorno Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci i podržava ih Armenija
Turski F-16 u letu
 Adem Altan

Armenija tvrdi kako je turski F-16 u četvrtak u armenskom zračnom prostoru srušio njezin borbeni zrakoplov, pri čemu je poginuo pilot, no Turska tvrdi kako je to "apsolutno neistinito".

Takav incident bi predstavljao veliku eskalaciju sukoba u regiji južnog Kavkaza. Turska je bliska saveznica Azerbajdžana koji se bori s armenskim snagama u Nagorno Karabahu, teritoriju oko kojeg se dvije strane spore već desetljećima.

Glasnogovornica armenskog ministarstva obrane rekla je da je armenski zrakoplov Suhoj Su-25 bio na borbenom zadatku kad ga je srušio turski F-16.

Voditelj odnosa s javnošću turskog predsjednika Fahrettin Altun rekao je kako bi se "Armenija trebala povući s teritorija pod njezinom okupacijom umjesto da se koristi jeftinim propagandnim trikovima".

I azerbajdžansko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnje da je turski zrakoplov sudjelovao u rušenju armenskog.

Gotovo sto ljudi, među kojima i civili, poginulo je u borbama između Azerbajdžana i Armenije koje su izbile u nedjelju.

Nagorno Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata.

Ako rat eskalira u njega bi se mogle uključiti i regionalne sile Rusija i Turska. Moskva s Armenijom ima obrambeni savez, dok Ankara podržava Azerbajdžan čije je stanovništvo turkijskog porijekla.

Kremlj je ranije u utorak objavio da je u stalnom kontaktu s Turskom, Armenijom i Azerbajdžanom i poručila da bi svaka vojna podrška nekoj od strana dodala ulje na vatru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 13:30