U NAPETOM OKRUŽENJU

Armenski parlament je na sjednici ponovno za premijera izabrao Nikolu Pašinjana

Armenski predsjednik Armen Sarkisjan potpisao je uredbu kojom se Pašinjanu obnavlja dosadašnja funkcija
Nikol Pašinjan
 Karen Minasyan/AFP

Članovi armenskog parlamenta ponovno su u ponedjeljak za premijera izabrali Nikolu Pašinjana, na prvoj sjednici održanoj nakon parlamentarnih izbora u lipnju, objavio je France presse pozivajući se na armensku nacionalnu televiziju.

Armenski predsjednik Armen Sarkisjan potpisao je uredbu kojom se Pašinjanu obnavlja dosadašnja funkcija.

Na parlamentarnim je izborima premijerova stranka Građanski ugovor osvojila gotovo 54 posto glasova.

Izbori su održani u napetom ozračju, nekoliko mjeseci nakon vojnog poraza Armenije u sukobu s azerbajdžanskim susjedima za kontrolu nad Nagorno Karabahom.

Izborni savez bivšeg predsjednika Roberta Kočarjana, glavnog Pašinjanova rivala, osudio je prijevaru i zatražio od Ustavnog suda poništenje rezultata glasanja, no Ustavni sud žalbu je odbio.

Pašinjan je sazvao prijevremene parlamentarne izbore da bi potvrdio svoj legitimitet i da bi okončao ozbiljnu političku krizu nastalu nakon vojnog poraza u jesen 2020.

Na kraju sukoba u kojemu je poginulo više od 6500 ljudi, Armenija je Azerbajdžanu morala ustupiti važne dijelove blizu spornog teritorija Nagorno Karabaha, koje je pod kontrolom imala gotovo 30 godina.

Premijer, koji je na vlast došao 'na krilima' revolucije 2018., još uvijek je popularan među stanovništvom jer se borio protiv političkih i ekonomskih elita u državi, koje narod optužuje za tešku korumpiranost i više desetljeća dugo pljačkanje Armenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 11:08