ODLUKA

Armenski premijer Nikol Pašinjanpodnio ostavku uoči prijevremenih izbora

Njegova očekivana ostavka uslijedila je dva dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden masakre nad Armencima u Osmanskom Carstvu proglasio genocidom
Nikol Pašinjan
 Tigran Mehrabyan/press service of Armenia‘s gover/AFP

Nikol Pašinjan, premijer Armenije, odstupio je u nedjelju uoči prijevremenih izbora koje je raspisao nakon primljenih kritika u vezi rješavanja prošlogodišnjeg sukoba u Nagorno Karabahu.

Pašinjan, koji je došao na vlast tijekom prodemokratskih prosvjeda 2018., bio je pod pritiskom da podnese ostavku otkako su etnički Armenci prošle godine u borbama izgubili teritorij na i oko područja Nagorno Karabaha.

Na svojoj Facebook stranici napisao je da građanima vraća moć koju je od njih primio kako bi mogli odlučivati o budućnosti vlade putem slobodnih i poštenih izbora. Kao što je ranije najavljeno, izbori će se održati 20. lipnja.

Njegova očekivana ostavka uslijedila je dva dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden masakre nad Armencima u Osmanskom Carstvu proglasio genocidom, što su Armenci podržali, a Turska osudila.

Pašinjan je Bidenu u subotnjem pismu poručio da je njegova povijesna odluka pitanje sigurnosti Armenije nakon sukoba oko Nagorno Karabaha, u kojem je Turska podržala Azerbajdžan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2022 03:52