MORSKO POJAČANJE

‘Armija‘ istreniranih dupina stigla u pomorsku bazu u Crnom moru, ovo će biti njihovi zadaci

Rusija već dugo trenira dupine i te vodene sisavce koristi za dohvaćanje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca

Pomorska baza u Sevastopolju

 Profimedia

Rusija je dopremila istrenirane vojne dupine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, vjerojatno kako bi zaštitila svoju flotu od podvodnog napada, pokazuje nova analiza satelitskih snimaka, piše Guardian.

Američki mornarički institut (USNI) analizirao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i došao do zaključka da su dvije nastambe za dupine premještena u bazu u veljači kad je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Rusija ima dugu povijest treniranja dupina u vojne svrhe i te vodene sisavce koristi za dohvaćanje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Pomorska baza u Sevastopolju je ključna za rusku vojsku, budući da se nalazi na južnom dijelu Krima koji je Moskva zauzela 2014. Prema analizi USNI-ja, mnogi tamo usidreni ruski brodovi, iako su izvan dometa projektila, potencijalno su ranjivi na podmorske napade.

Ukrajina je također trenirala dupine u akvariju u blizini Sevastopolja, u programu koji je proizašao iz sovjetske ere, no koji je napušten 1990-ih.

Tijekom hladnog rata, i SAD i Sovjetski Savez razvili su korištenje dupina čije im sposobnosti eholokacije omogućuju otkrivanje podvodnih objekata kao što su mine.

SAD je potrošio najmanje 28 milijuna dolara na održavanje vlastitih trupa dupina i morskih lavova – koji se također mogu istrenirati – kako bi pomogli u sukobima.

Ukrajinska je mornarica 2012. ponovno pokrenula program u Sevastopolju, ali su dupini dospjeli u ruke Rusa nakon aneksije Krima 2014. godine. Ukrajina je bezuspješno tražila povratak životinja, a RIA Novosti izvještavaju da Moskva planira proširiti shemu.

'Naši stručnjaci su razvili nove uređaje koji pretvaraju dupinovo otkrivanje ciljeva pomoću sonara u signal na monitoru operatera. Ukrajinska mornarica nije imala dovoljno sredstava za razvoj takvog programa i neki projekti su morali biti ugašeni', rekao je jedan izvor ruskoj novinskoj agenciji.

Dvije godine kasnije, ruska mornarica objavila je da planira kupiti još pet dupina te raspisala natječaj za ugovor vrijedan 1,75 milijuna rubalja – oko 21.000 dolara – za isporuku dupina u bazu u Sevastopolju do kraja ljeta. Ne zna se jesu li dupini za koje se vjeruje da se danas nalaze u Sevastopolju, isti oni za koje je otvoren natječaj.

Satelitske snimke iz 2018. otkrile su da je Rusija također koristila dupine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tijekom sirijskog rata.

Dupini nisu jedine morske životinje koje je ruska vojska dresirala. Vjeruje se da je kita beluga uočenog uz obalu Norveške 2019. godine također trenirala ruska mornarica. Ribari su izvijestili da je kit beluga na sebi imao čudne pojaseve, koji su možda nosili kamere, te da je gnjavio njihove brodove povlačeći ih za užad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:18