KONAČNI PAD POBUNJENIKA

ASAD NA PRAGU POBJEDE Sirijska vojska ušla u Stari grad, pobunjenici traže prekid vatre kako bi spasili civile i ranjenike, no nitko im ne odgovara...

 Goran Tomašević / Omar Sanadik / Rod Said / Khalil Ashawi / Darren Ornitz / Reuters

Trupe sirijske vojske, lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu, ušle su u područje Starog grada u Alepu koji je bio pod kontrolom pobunjenika, javlja Reuters. Ako uspiju istjerati pobunjenike iz zadnjeg urbanog uporišta, radilo bi se o najvećoj pobjedi u petogodišnjem građanskom ratu.

U protekla dva tjedna pobunjenici su izgubili dvije trećine teritorija u Alepu, a danas su zatražili petodnevni prekid vatre i otvaranje pregovora o budućnosti grada te evakuaciji civila i ranjenika.

Diplomati SAD-a i Rusije započeli su pripreme za pregovore, no za sada još nitko nije odgovorio na zahtjev pobunjenika. Protivnici režima Bašara al-Asada traže evakuaciju 500 ranjenika pod nadzorom Ujedinjenih naroda, te otvoren koridor za civile na sjeverna predgrađa Alepa, umjesto u provinciju Idlib, koja je pod kontrolom Asadovih snaga.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako neće prihvatiti nikakvo primirje u Alepu, a Rusija i Kina u ponedjeljak su podnijele veto na proglašavanje jednotjednog prekida vatre.

Deseci tisuća civila i dalje se nalaze u područjima pod kontrolom pobunjenika, a UN upozorava na 'katastrofalnu situaciju u istočnom Alepu'.

Četvrti u istočnom Alepu nemaju vode, struje niti grijanja, a s dolaskom zime moglo bi doći do stravične humanitarne katastrofe. UN-ovi službenici upozoravaju kako su zalihe hrane na izmaku, a ono malo dostupne hrane prodaje se po strahovito napuhanim cijenama.

Ako sirijska vojska uspije uspostaviti kontrolu nad cijelim Alepom, to bi značilo povratak svih pet najvećih gradova u ruke Bašara al-Asada, kojem je pomoć u vidu ruskih zračnih napada na položaje pobunjenika pomogla preokrenuti tijek rata.

Šesti najveći grad u Siriji, Raka, još uvijek se nalazi pod kontrolom Islamske države, no izložen je zračnim napadima SAD-a te je pod opsadom kudskih boraca i umjerenih pobunjenika koje podržava SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:27