TVRDE FRANCUZI

'Asad opet koristi kemijsko oružje u Siriji'

 Wikimedia Commons

Francuska je u utorak objavila da istražuje dokaze o tome da je sirijska vlada upotrijebila kemijsko oružje u 14 incidenata posljednjih nekoliko mjeseci i izrazila zabrinutost da sirijski predsjednik Bašar al-Asad još uvijek ima kapacitete za proizvodnju bojnih otrova unatoč naporima međunarodne zajednice da uništi sirijski kemijski arsenal.

"Imamo najmanje 14 indicija koji pokazuju da je posljednjih nekoliko tjedana upotrebljeno kemijsko oružje u manjem opsegu", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius na konferenciji za novinare. "Trenutno ispitujemo uzete uzorke", dodao je.

Fabious je rekao da je Asadova vlada dosad predala 92 posto zaliha kemijskog oružja prema međunarodnom sporazumu čiju provedbu nadgleda Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW). No, istaknuo je kako najnovija izvješća upućuju na to da Asadova vlada još uvijek ima kapacitete za proizvodnju kemijskog naoružanja.

"To pokazuje da je Asadov režim, unatoč obećanjima, i dalje u stanju proizvoditi i uporabiti kemijsko oružje", rekao je francuski ministar. OPCW razmišlja o slanju vlastite misije koja bi istražila navode o napadima klorom, rekao je izvor Reutersu prošloga mjeseca.

Sirija je obećala predati ili uništiti cijeli kemijski arsenal, iako još uvijek ima oko 7,5 posto kemijskih supstanci koje je prijavila OPCW-u te nije uništila sve tvornice i skladišta kemijskog naoružanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 10:45