IGOR SERGUN

ASAD ORGANIZIRAO LIKVIDACIJU ŠEFA RUSKIH ŠPIJUNA? 'Našli su ga mrtvog u Bejrutu nakon što je u Putinovo ime tražio Asadovu ostavku!'

 Reuters

Rusko ministarstvo obrane još početkom siječnja priopćilo je da je Igor Sergun, direktor glavne rusko obavještajne vojne službe, iznenada preminuo.

Okolnosti smrti šefa GRU-a i dalje su nejasne, a navodno je pronađen mrtav u Bejrutu. No, pojavili su se neki novi detalji.

Prema najnovijim informacijama, kako pišu strani mediji, samo nekoliko tjedana prije smrti, Sergun je bio na delikatnom zadatku, otkriva Daily Telegraph.

Navodno je u ime Vladimira Putina poslan u Damask gdje je sirijskog predsjednika Bašar al-Asada tražio da odstupi sa svoje funkcije. No, Asad je ovaj prijedlog ljutito odbio.

Ruski predsjednik u petak je novinarske upite oko ovih navoda demantirao. Nakon vijesti o Sergunovoj smrti, pohvalio ga je za posvećenost domovini te napomenuo da je bio pravi vojni časnik i osoba od velike hrabrosti.

Putin je u listopadu istaknuo da Rusiji nije stalo da sirijski predsjednik Bašar al-Asad i ubuduće vodi zemlju, dodajući da bi ga mogao naslijediti bilo koji drugi političar, samo ne Islamska država.

Rusija je 30. rujna pokrenula veliku zračnu operaciju protiv terorističkih skupina u Siriji, a ruski premijer Dmitrij Medvedev tada je rekao da Moskva u siriji brani svoje nacionalne interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:54