OSTAJE U PRITVORU

Assange: Borit ću se protiv izručenja Švedskoj; Wikileaks: Uhićenje nas neće zaustaviti!

Osnivač Wikileaks uhićen je jutros u Londonu zbog optužbi za silovanje
 AFP

<<<< NOVO >>>> (16:00) Julian Assange, osnivač Wikileaksa , pojavio se danas poslijepodne pred sudom u Westminsteru, gdje je rekao da će se boriti protiv izručenja Švedskoj. Također, sud je odbacio njegov zahtjev za jamčevinom zbog osnovane sumnje da se Australac neće pojaviti na sudu, tako da će 39-godišnjak, osumnjičen za silovanje u Švedskoj,ostati iza rešetaka. Na sudu će se opet pojaviti 14. prosinca radi saslušanja o izručenju.

Navodno su novčanu garanciju za osnivača Wikileaksa dali filmski redatelj Ken Loach, bogata nasljednica Jemima Khan (i bivša djevojka Hugha Granta) te ljevičarski novinar John Pilger, piše Guardian.

(14:17) - Uhićenje Juliana Assangea neće nas omesti u provođenju operacija: danas navečer objavit ćemo još prikupljenih tajnih dokumenata - priopćili su članovi stranice WikiLeaks na službenom Twitter profilu te organizacije.

Dodali su i kako novinari te ostalo osoblje WikiLeaksa najnormalnije nastavljaju s obavljanjem svojih dužnosti.

- S obzirom što se događa, sve se odvija prema rasporedu. Novi će dokumenti nastaviti dolaziti, to je sve što vam mogu reći - izjavio je za AFP James Ball slobodni novinar za WikiLeaks koji analizira prikupljene dokumente prije objave.

LONDON - Britanska policija uhitila je osnivača stranice WikiLeaks Juliana Assangea zbog optužbi za silovanje u Švedskoj, prenose svjetske agencije.

Britansko sudstvo potom ima 21 dan za odluku o o izručenju, a Assangea u međuvremenu mora ili staviti u pritvor ili pustiti uz jamčevinu.

Assange sve optužbe oštro odbacuje tvrdeći kako je riječ o namještenom političkom procesu protiv njega zbog objave više od pola milijuna tajnih dokumenata američke diplomacije koji su već do sada izazvali burne reakcije diljem svijeta.

Glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson rekao je kako ih Assangeovo uhićenje neće spriječiti u objavljivanju tajnih dokumenata na internetu. Odbio je odgovoriti u kakvom je stanju Assange bio uoči uhićenja, no potvrdio je da je tijekom posljednja 24 sata bio u kontaktu s njim.

Prema izvorima Sky Newsa inspektori Scotland Yarda uhitili su Australca Juliana Assangea (39) oko pola 10 sati ujutro.

Njegovu predaju pravosudnim organima mnogi su okarakterizirali političkom vratolomijom. Assangeov odvjetnik Mark Stephens tvrdi da njegov klijent želi saznati kojim sve optužnicama ga Šveđani terete, kako bi mogao oprati ljagu sa svog imena.

Dvije Šveđanke izašle su u javnost s optužbama da ih je Assange silovao u kolovozu prilikom njegovog posjeta toj skandinavskoj zemlji. On je optužbe demantirao.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva uključene su u istragu jer se vjerovalo, što je uhićenje i potvrdilo, da se Assange nalazi u južnoj Engleskoj.

Nakon uhićenja u Westminsteru će odlučiti je li nalog valjan, nakon čega će se donijeti odluka o njegovu izručenju Švedskoj.

Odvjetnik Stephens naglasio je da Assange ne pristaje na izručenje zbog bojazni da će ga švedske vlasti predati Amerikancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:26