PUT PREMA POBJEDI

Assange dobio priliku za obraćanje britanskom Vrhovnom sudu, nada se da neće biti izručen SAD-u

Visoki sud u Londonu u prosincu je poništio odluku suda niže instance da Assange ne bi trebao biti izručen jer bi zbog problema s mentalnim zdravljem mogao počiniti samoubojstvo

Julian Assange

 Daniel Leal/AFP

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobio je u ponedjeljak priliku da pokuša na britanskom Vrhovnom sudu osporiti odluku o svojem izručenju Sjedinjenim Državama.

Američke vlasti traže izručenje Assangea (50), rođenog u Australiji, da bi mu sudile po 18 točaka optužnice zbog objave povjerljivih američkih vojnih podataka i diplomatskih dokumenata na WikiLeaksu 2010. i 2011. godine, čime je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote.

Visoki sud u Londonu u prosincu je poništio odluku suda niže instance da Assange ne bi trebao biti izručen jer bi zbog problema s mentalnim zdravljem mogao počiniti samoubojstvo.

image

Rebecca Vincent i Julian Assange

Justin Ng/Avalon/Profimedia

Suci su u ponedjeljak odbili dopustiti mu da se izravno žali Vrhovnom sudu na njihovu odluku, ali su zaključili da može zatražiti od Vrhovnog suda da odluči treba li ili ne saslušati njegov slučaj.

To znači da će njegovo izručenje biti odgođeno još mjesecima.

I nema jamstva da će ga sud naposljetku saslušati.

Stella Moris, njegova zaručnica i majka dvojice sinova, ocijenila je da je odluka Visokog suda pobjeda, ali i napomenula da su još daleko od pravde.

image

Skup potpore za Juluana Assangea

Daniel Leal/AFP

Obećala je da će se boriti sve dok ne bude pušten na slobodu.

Assange je u zatvoru Belmarsh već gotovo tri godine.

Dokumenti objavljeni na WikiLeaksu otkrili su da je američka vojska ubila stotine civila u neprijavljenim incidentima u Afganistanu te da da su iračke snage tijekom rata u Iraku ubile 66.000 civila i mučile zatvorenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:11