OSNIVAČ WIKILEAKSA

Assange tijekom boravka u ekvadorskoj ambasadi ‘binđao‘ snimku smrti Slobodana Praljka

Liječnica koja ga je posjetila više puta rekla je da je Assange snimku tijekom gledanja zaustavljao i analizirao Praljkovo lice
Julian Assange
 BEN STANSALL/AFP

Liječnica koja je više puta posjetila osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea (49) dok je ovaj boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu otkrila je u četvrtak na sudu da joj je Assange prenio kako je "binđao" suicid hrvatskog general-pukovnika Slobodana Praljka u raspravnoj dvorani Haaškog suda za ratne zločine, piše The Associated Press.

Dr. Sondra Crosby, profesorica medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Boston, Assangea je posjetila četiri puta, a prvi se posjet dogodio u listopadu 2017. godine. Crosby je na sudu rekla da je uočila da je Assangeovo fizičko i mentalno zdravlje svakim sljedećim posjetom bivalo sve lošije. Dodala je da joj je Assange u veljači 2018. prvi puta rekao da razmišlja o samoubojstvu te da je o njemu "intenzivno" razmišljao te da je "binđao" Praljkovo samoubojstvo koje se dogodilo 29. studenog 2017. godine.

Podsjetimo, Praljak je nekoliko sekundi nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna od 20 godina za ratne zločine tijekom Rata u Bosni i Hercegovini uzviknuo da nije ratni zločinac te da odbacuje presudu suda pa iz manje bočice popio kalijev cijanid. Praljak se potom srušio pa je odveden u bolnicu. Preminuo je dva sata kasnije.

Crosby je rekla da je Assange snimku tijekom gledanja zaustavljao i analizirao Praljkovo lice dok je ovaj uzimao otrov.

Tijekom ročišta koje se u četvrtak održalo u sklopu predmeta u kojem se odlučuje hoće li se osnivača WikiLeaksa izručiti Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za špijunažu Assangeovi su odvjetnici ustvrdili da bi se njihov klijent vrlo vjerojatno mogao pokušati ubiti ako ga se izruči. Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, odvjetnici su ukazali na to da se Assangeovo mentalno zdravlje tijekom sedam godina koliko je proveo u ekvadorskoj ambasadi znatno pogoršalo.

Podsjetimo, Assange je u ekvadorskoj ambasadi utočište potražio u lipnju 2012. godine jer se bojao da bi ga Švedska, koja je za njim u studenom 2010. godine izdala međunarodnu tjeralicu zbog optužbi za seksualni napad, mogla izručiti Sjedinjenim Američkim Državama. Ekvador mu je zbog tog straha pružio azil. Azil mu je zbog sukoba s ekvadorskim vlastima ukinut 11. travnja 2019. te je nakon toga uhićen i prebačen u zatvor Belmarsh nedaleko od Londona. Švedska je u studenom prošle godine odustala od gonjenja Assangea. Trenutno traju saslušanja nakon kojih bi se trebalo odlučiti hoće li se Assangea izručiti SAD-u.

Crosby je u listopadu 2019. godine Assangea posjetila u Belmarshu, a na sudu je rekla da je djelovao kao da je u "teškoj depresiji" te da joj je rekao da o samoubojstvu misli "više stotina puta dnevno". "Djelovao je kao da je u jako teškoj situaciji", dodala je.

Američki tužitelji Assangea terete za 17 instanci špijuniranja i jednu instancu zlonamjernog korištenja računala. Ako ga sud proglasi krivim, ti zločini sa sobom nose maksimalnu zatvorsku kaznu od 175 godina.

Američki tužitelji pokušavaju dokazati da Assangeovo mentalno zdravlje nije toliko loše kako tvrde svjedoci obrane te da u zatvoru u Virginiji u kojem bi boravio prije početka suđenja ne bi bio izložen maltretiranju ili drugim vidovima neprimjerenog ophođenja.

Psiholog Nigel Blackwood pregledao je Assangea u Belmarshu i tvrdi da se s rizikom od pokušaja samoubojstva "može upravljati". "Mislim da nešto rizika postoji, ali da se njime mora oprezno upravljati dok se (Assange) nalazi u Belmarshu. Može se modificirati faktore rizika, a on sudjeluje u tretmanima kojima se upravlja tim rizikom", rekao je Blackwood te dodao da je Assange "domišljat i otporan" te da ima blagi autizam. Rekao je i da Assangeu bolje kada ima pristup obitelji i prijateljima te stručnoj pomoći.

Saslušanja u predmetu njegovog izručenja održavat će se do ranih dana listopada ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:59