ZAHTJEV ZA AZIL

Assange u veleposlanstvu Ekvadora: Prijeti mu uhićenje!

Assange je bio obavezan boraviti na određenoj adresi svaki dan između 22 sata navečer i 8 sati ujutro, što je prekršio prenoćivši u veleposlanstvu
 AP

LONDON - Nakon što je zatražio azil od Ekvadora i sklonio se u veleposlanstvu te države u Londonu, britanska policija objavila je da je osnivač Wikileaksa Julian Assange prekršio uvjete svoje jamčevine, zbog čega mu sad prijeti uhićenje.

Osnivač Wikileaksa Julian Assange zatražio azil u Ekvadoru

Naime, prema uvjetima jamčevine, Assange je bio obavezan boraviti na adresi navedenoj u odredbi o jamčevini svaki dan između 22 sata navečer i 8 sati ujutro. Tu je obavezu prekršio prenoćivši s utorka na srijedu u veleposlanstvu.

Assange se trenutno i dalje nalazi u veloposlanstvu, ispred kojeg je jutros bilo barem osam britanskih policajaca. Na medijske upite nalaze li se tamo kako bi ga uhitili, policajci su odgovorili da im je rečeno da moraju ostati pred veleposlanstvom dok im se ne kaže drugačije. Oko 10:20 sati svi su policajci povučeni, a osoblje veleposlanstva odbija odgovarati na pitanja novinara.

Prošlog tjedna nije mu uspjelo ponovno pokrenuti žalbu protiv izručenja Švedskoj, koja ga traži zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije bivše volonterke u Wikileaksu .

Ekvadorske vlasti objavile su da upravo analiziraju Assangeov zahtjev za odobravanjem azila. Assange tvrdi da izručenje Švedskoj u konačnici može rezultirati i izručenjem SAD-u zbog optužnice za otkrivanje američkih državnih tajni, zbog čega bi mu mogla prijetiti i smrtna kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:22