AFERA WIKILEAKS

Assange zaprijetio: Uhite li me, imam 'otrovnu pilulu'

Assange upozorava svjetske vlade da ukoliko pokušaju onemogućiti njegove aktivnosti, riskiraju objavljivanje velikog broja novih tajnih dokumenata, vezanih za države i komercijalne tvrtke
 AFP

ZAGREB - Julian Assange se 'otrovnom pilulom' osigurao da ukoliko se njemu nešto dogodi, tajni dokumenti s njegovog WikiLeaksa budu objavljeni, javlja Fox News.

Naime, Assange je internetom je proširio šifriranu bazu podataka 'otrovna pilula', a navodno je riječ o necenzuriranim dokumentima, koji sadrže tajne podatke o British Petroleumu i Guantanamo Bayu.

Assange upozorava svjetske vlade da ukoliko pokušaju onemogućiti njegove aktivnosti, riskiraju objavljivanje velikog broja novih tajnih dokumenata, vezanih za države i komercijalne tvrtke.

Jedan od ključnih tajnih dokumenata jest i onaj nazvan insurance.aes256, koji je šifriran 256-znamenkastim ključem, a stručnjaci poručuju kako je on praktički neprobojan.

Američki State Department priznao je kako znaju za Assangeovo osiguranje. Iako je navedeni dokument dostupan na internetu još od srpnja, nisu uspjeli razbiti šifru i otkriti što u njemu piše.

- Tijekom dugog vremenskog razdoblja razdijelili smo šifrirane pričuve dokumenata koji se tek trebaju objaviti. Sve što mi trebamo napraviti jest objaviti šifru za taj materijal i on odmah postaje dostupan - poručio je Assange.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:51