LOŠ POSAO U BRUXELLESU

AstraZeneca opet ostavila EU na cjedilu: ‘Žao nam je, u 2. kvartalu ćete dobiti manje od pola naručenih doza‘

Očekivani manjak dolazi nakon smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti plan EU da do ljeta cijepi 70% stanovništva
Kutije AstraZenecinog cjepiva u nedjelju su stigle u Beograd, avionom su dopremljene iz Indije
 Andrej ISAKOVIC/AFP

AstraZeneca će u drugom kvartalu godine najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva protiv covida-19 koje je ugovorila s Europskom unijom, kazao je u utorak europski dužnosnik Reutersu.

Očekivani manjak dolazi nakon velikog smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti namjeru EU da do ljeta cijepi 70 posto odraslog stanovništva.

Europski dužnosnik, koji je izravno uključen u razgovore s britansko-švedskom tvrtkom, rekao je da je AstraZeneca obavijestila Bruxelles da će "u drugom kvartalu isporučiti manje od 90 milijuna doza". 

Prema ugovoru s EU, AstraZeneca je u tome razdoblju trebala isporučiti 180 milijuna doza cjepiva.

Glasnogovornik AstraZenece je kazao da tvrtka naporno radi kako bi povećala produktivnost za europski lanac isporuke.

Glasnogovornik Europske komisije, koja koordinira pregovore s proizvođačima, izjvio je da ne može komentirati razgovore koji su povjerljivi.

Dodao je da bi Unija, bez obzira na situaciju s AstraZenecom, trebala imati dovoljno doza ako ostali proizvođači dostave ugovorene količine cjepiva.

AstraZeneca bi do kraja lipnja Europskoj uniji mogla isporučiti oko 130 milijuna doza, daleko ispod 300 milijuna koliko se obvezala.

EU se suočava i s kašnjem isporuka Pfizer/BioNTech cjepiva i cjepiva Moderne.

Neke članice EU poput Mađarske koriste i cjepiva proizvedena u Rusiji i Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 18:59