BLJESAK NA NEBU

Astronom o misterioznoj svjetlosti iznad Kijeva: ‘Vidjela se i u Zagrebu, prije onog potresa…‘

Astronom Ante Radonić je objasnio o kakvoj se pojavi radi

Bljesak iznad Kijeva

 BBC Screenshot

Nakon što se sinoć na nebu iznad Kijeva pojavio misteriozni bljesak i izazvao mnoga nagađanja, o svemu se oglasio astronom i objasnio o čemu je zapravo riječ.

Podsjetimo, bljesak se pojavio iznad Kijeva, za što je Ukrajina priopćila da nije ruski zračni napad. Najprije su rekli da se vjerojatno radi o NASA-inom satelitu, no to je zatim demantirano.

Astronom Ante Radonić je za N1 objasnio o čemu se radi o dodao da je sve ustvari vrlo uobičajeno.

- To je jedna dosta obična stvar. Jedan meteorit je uletio u atmosferu i to je pojava koja spada u meteore, dakle radi se o meteoru. To je malo veće tijelo koje jače bljesne i ponekad se čuje zvuk. To je tijelo promjera od oko možda pola metra, malo tijelo za koje sam uvjeren da je došlo iz svemira, kaže Radonić i dodaje da se ne radi o rijetkoj pojavi.

- Obično takvo tijelo, osim što zasvijetli, ono u jednom trenutku jače bljesne i raspadne se u manje komade i onda je teško naći te komadiće, ali to je uobičajeno. Ono baš bljesne. Prvo ostavi jedan trag, ali kad bljesne, to može po noći biti jače od Mjeseca. Može biti vrlo malo tijelo, ali kad bljesne noću, zasvijetli jače nego Mjesec, bljesak je jak, pojasnio je astronom Radonić za N1 i dodao da se malo prije potresa u Zagrebu dogodilo nešto slično.

- Ja sam čuo taj zvuk i pronađeni su komadići u Sloveniji. To se u Zagrebu dobro čulo i vidjelo i postoje snimke toga. Takve stvari se događaju, evo, i kod nas se dogodilo, zaključio je.

Ukrajinska agencija za istraživanje svemira, koja djeluje pod ukrajinskom vladom, nešto kasnije objavila je detalje o bljesku.

"Dana 19. travnja 2023. godine u 21.57 sati po kijevskom vremenu, infrazvukom Državnog tehničkog centra Ukrajine zabilježen je akustični događaj visoke energije na području Ukrajine. Procjenjuje se da je epicentar eksplozije u regiji Kijev. Događaj je vjerojatno povezan s ulaskom svemirskog tijela u guste slojeve atmosfere, informacija se razjašnjava", objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:22