DIPLOMATSKA MJERA

Atena zatražila zaštitu grčke dijaspore nakon smrtonosnog izgreda na istoku Ukrajine

Počinitelji dvostrukog ubojstva su trojica ukrajinskih vojnika koji su se umiješali u svađu sa žrtvama zbog beznačajne stvari

Ilustrativna fotografija

 Wolfgang Schwan/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Grčki ministar vanjskih poslova pozvao je u utorak na razgovor ukrajinskog veleposlanika u Grčkoj Sergija Šutenka kao "diplomatsku mjeru nakon teškog izgreda" na istoku Ukrajine koji je prouzročio "smrt i ozljeđivanje pripadnika grčke dijaspore".

Atena je "izrazila posebnu zabrinutost" i "zatražila zaštitu grčke dijaspore" na tom području te "provođenje istrage" i "izvođenje odgovornih na sud", navodi se u priopćenju ministarstva.

Ministarstvo je u ponedjeljak izrazilo žaljenje zbog pogibije dvojice pripadnika grčke dijaspore u svađi s ukrajinskim vojnicima u selu na istoku Ukrajine, gdje traje sukob s proruskim separatistima.

Po raspoloživim podacima na koje se poziva Atena, "počinitelji dvostrukog ubojstva su trojica ukrajinskih vojnika koji su se umiješali u svađu sa žrtvama zbog beznačajne stvari".

Ukrajinski veleposlanik je pak izrazio "iskrenu sućut obiteljima žrtava" rekavši da uzrok izgreda nije "političke ni etničke naravi", nego je "kazneno djelo općeg prava", rekao je.

Po veleposlanikovim informacijama, "dvojica ukrajinskih državljana su mrtva, jedan je pripadnik grčke dijaspore" a dvojica su ozlijeđena, također pripadnici iste dijaspore.

Sergij Šutenko je rekao da su osumnjičeni za počinjenje kaznenog djela uhićeni i bit će izvedeni pred sud, navodi se u priopćenju.

Grčka dijaspora na istoku Ukrajine ima više od 100.000 ljudi, rekao je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias u prigodi posjeta tom području krajem siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:20