TEROR U BRITANIJI

Atentat u Liverpoolu bio je pripreman najmanje sedam mjeseci, još uvijek se ne zna motiv

Emad Al Swealmeen stigao je u Veliku Britaniju 2014. i tada mu je odbijena molba za azil, nakon čega se preobratio na kršćanstvo.

Eksplozija u Liverpoolu

Navodni počinitelj eksplozije do koje je došlo u taksiju, u nedjelju u Liverpoolu, na sjeveru Britanije, pripremao je taj napad "najmanje" sedam mjeseci, navela je u srijedu britanska policija.

Protuterorističke snage istražuju prošlost Emada Al Swealmeena (32), tražitelja azila koji se preobratio na kršćanstvo, ubijenog u eksploziji u nedjelju oko 11 sati ispred ženske bolnice, u vrijeme komemoracije žrtvama rata.

Vozač taksija, koji ga je zaključao u vozilu, lakše je ozlijeđen.

Protuteroristička policija navodi da je Emad Al Swealmeen u travnju unajmio stan u Liverpoolu i počeo kupovati sastavnice eksplozivne naprave koju je donio u taksi, navodi policija u priopćenju.

Mediji izvještavaju da istražitelji pokušavaju odrediti je li bomba sadržavala TATP, eksploziv domaće izrade korišten u atentatu na koncertnu dvoranu u Manchesteru 2017. godine.

Policija smatra da se radi o atentatu, ali prema britanskim medijima za sada nije utvrđen nikakav ideološki motiv napada.

Iako nije objavljen nikakav novi element vezan uz motiv napada, napreduje policijska istraga oko utvrđivanja profila napadača kojeg su mediji do sada predstavljali kao tražitelja azila s Bliskog istoka.

Britanski tisak je izvijestio da je Emad Al Swealmeen stigao u Veliku Britaniju 2014. i tada mu je odbijena molba za azil, nakon čega se preobratio na kršćanstvo.

Nekoliko medija izvijestilo je u srijedu da neki tražitelji preobraćanje koriste za brže dobivanje azila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 20:21