NAJPOZNATIJI SLUČAJEVI

Atentati na europske lidere: Ovakav slučaj se ne pamti 21 godinu, još od ‘crnog ožujka‘ u Beogradu

Pokušaji atentata na europske čelnike relativno su rijetki, ali brojni istaknuti europski političari bili su mete napada

Atentati tijekom povijesti

 Profimedia

Slovački premijer Robert Fico upucan je i teško ranjen u srijedu, čime je postao najnoviji europski čelnik koji je bio meta pokušaja atentata. Dok se liječnici bore za njegov život, tamošnji mediji otkrivaju da je strijelac slovački književnik i aktivist Juraj Cintula, koji je prema snimci objavljenoj nakon uhićenja, rekao da je to učinio jer se ne slaže s politikom slovačke vlade.

Kako prenosi Reuters, iako su pokušaji atentata na europske čelnike bili relativno rijetki u posljednjih 50 godina, brojni istaknuti europski političari bili su mete raznih napada u posljednjim desetljećima. U nastavku donosimo neke od najpoznatijih slučajeva u povijesti.

Anna Lindh, 2003.

Švedska ministrica vanjskih poslova i vodeća socijaldemokratska političarka Anna Lindh preminula je nakon napada nožem u robnoj kući u središtu Stockholma. Incident se odvio u rujnu 2003. godine, napadač je bio uhićen dva tjedna kasnije i osuđen na doživotni zatvor. Svojevoljno je priznao zločin, kasnije objašnjavajući u intervjuima da je “tada osjećao mržnju prema svim političarima”, bio pod utjecajem opijata i kako je slučajnost što je njegova žrtva bila Lindh.

image

Ispraćaj Anne Lindh

Ola Torkelsson/afp/profimedia/Ola Torkelsson/afp/profimedia

Zoran Đinđić, 2003.

Srpski premijer Zoran Đinđić ubijen je hicima iz snajpera tijekom atentata u ožujku 2003. godine u Beogradu, ispred ulaza u zgradu srpske vlade. Bio je prozapadni političar, kojeg su mnogi percipirali kao čovjeka koji je trebao demokratizirati srpsko društvo i napraviti trajni zaokret u odnosu na politiku Slobodana Miloševića. Njegovi ubojice osuđeni su na 40 godina zatvora, a kaznu služe u specijalnom zatvoru u Požarevcu, poznatijem kao “Srpski Alkatraz”.

image

Zoran Đinđić

Roland Schlager/Apa-picturedesk Via Afp

Jacques Chirac, 2002.

Francuski predsjednik Jacques Chirac preživio je pokušaj atentata u srpnju 2002. godine nakon što je napadač ispalio hitac tijekom smotre trupa na Dan pada Bastille, ali ga je promašio. Dan prije atentata, počinitelj je ostavio poruku u kojoj je naveo da treba “gledati televiziju ove nedjelje, jer će on biti zvijezda”. Pucao je na predsjedničku povorku iz puške koju je sakrio u kofer za gitaru, ali ga je policija ubrzo uhitila, objašnjavajući da su njegovo neiskustvo i nedostatak pripreme učinili uspješan atentat slabo vjerojatnim. Kasnije su mu tijekom pretresa kuće pronašli primjerak knjige Mein Kampf koju je napisao Adolf Hitler, a bio je povezan i sa krajnje desnom grupom Unite Radicale. Osuđen je na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva, ali je pušten 2009. godine nakon što je odslužio samo sedam.

image

Jacques Chirac (desno) s Vladimirom Putinom (lijevo)

Georges Gobet/Afp

Pim Fortuyn, 2002.

Poznati nizozemski političar Pim Fortuyn, koji je bio kritičkog stava prema imigraciji i islamu, ubijen je u svibnju 2002. godine, samo devet dana prije općih izbora. Upucao ga je i ubio aktivist za prava životinja i zaštitu okoliša. Fortuyn je u nekoliko navrata izrazio svoj strah da će biti ubijen. Na suđenju je njegov napadač rekao da ga je ubio kako bi spriječio da iskorištava muslimane kao ‘žrtvene jarce‘ i cilja na slabije članove društva u traženju političke moći. Osuđen je na 18 godina zatvora i pušten na uvjetnu slobodnu 2014. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

image

Komemoracija Pima Fortuyna

Anp/ddp Usa/profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Wolfgang Schauble, 1990.

Njemački političar Wolfgang Schauble ostao je paraliziran od struka prema dolje i vezan za kolica nakon što je upucan tri puta 1990. godine, tijekom predizborne kampanje u Oppenauu, samo nekoliko dana nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke. Hans-Jochen Vogel, bivši čelnik Socijaldemokratske stranke lijevog centra, rekao je da je pokušaj atentata učinio Schäublea ogorčenim čovjekom. U impresivnoj demonstraciji otpornosti ili inata, vratio se na posao samo tri mjeseca kasnije, nakon toga je bio član njemačkog parlamenta sljedećih 50 godina i preminuo prošle godine.

image

Wolfgang Schäuble

Dts Nachrichtenagentur/imago Stock&people/profimedia/Dts Nachrichtenagentur/imago Stock&people/profimedia

Olof Palme, 1986.

Švedski socijaldemokratski premijer Olof Palme ubijen je u atentatu nasred ulice u središtu Stockholma tijekom 1986. godine. Hodao je kući sa suprugom nakon večeri u kinu, kad ga je pogodio jedan hitac koji mu je zadao smrtonosne ozljede. Iako je jedna osoba bila osumnjičena i osuđena 1988. godine, na kraju je oslobođena u žalbenom postupku i njegov ubojica nikad nije bio identificiran.

image

Olof Palme

Roger Tillberg/Afp/Profimedia/Roger Tillberg/afp/profimedia

Margaret Thatcher, 1984.

Britanska premijerka Margaret Thatcher, zvana ‘željezna lady‘, za dlaku je izbjegla veliku eksploziju 1984. godine u hotelu Grand u kojem je odsjela u Brightonu. Bombu su postavili pripadnici Privremene irske revolucionarne armije (IRA), jer su se članovi britanske Konzervativne stranke u hotelu okupili povodom stranačke konferencije. U eksploziji koja se dogodila oko tri sata ujutro preminulo je pet osoba, dok ih je još 34 bilo ranjeno. Britanska premijerka i njezin suprug bili su u hotelskoj sobi kada je bomba eksplodirala. Kasnije je novinarima rekla da su imali puno sreće jer su preživjeli. Njene riječi su odjeknule u jezivoj poruci IRA-e nakon napada: “Danas nismo imali sreće, ali zapamtite da samo jednom moramo imati sreće - vi morate uvijek”.

image

Margaret Thatcher

Featureflash Film Archive/alamy/alamy/profimedia/Featureflash Film Archive/alamy/alamy/profimedia

Papa Ivan Pavao II, 1981.

Papa Ivan Pavao II. ustrijeljen je na Trgu Svetog Petra u srcu Vatikana u svibnju 1981. godine, dok je papamobilom prolazio kroz tisuće vjernika. Iako je bio pogođen u trbuh i lijevu ruku, preživio je. Bio je podvrgnut hitnoj operaciji i četiri dana kasnije se obratio vjernicima u snimljenoj poruci, tijekom koje ih je zamolio da mole za napadača, kojeg je nazvao svojim bratom i ponudio mu iskreni oprost. Nekoliko godina kasnije, njegov napadač je zatražio i dobio pomilovanje talijanskog predsjednika Carla Ciampija.

image

Mural Papa Ivan Pavao II. u Poljskoj

Sergei Gapon/afp/profimedia/Sergei Gapon/afp/profimedia

Aldo Moro, 1978.

Bivšeg premijera i predsjednika talijanskih demokršćana Alda Moroa oteli su pripadnici krajnje ljevičarske militantne skupine Crvene brigade u ožujku 1978. godine. Pucali su na njega iz automatskog oružja, ubili dva njegova tjelohranitelje i tri policajca koji su bili u drugom automobilu, a zatim oteli Moroa. U zamjenu za njegovo puštanje tražili su oslobađanje zatvorenika. Oko dva mjeseca kasnije, Moro je pronađen mrtav u prtljažniku automobila Renault u ulici Caetani, a talijanski sud je osudio 32 člana Crvene brigade na doživotni zatvor zbog njihove uloge u otmici i ubojstvu Moroa, uz ostale zločine. Mnoge činjenice slučaja nikada nisu bile u potpunosti razjašnjene, što je stvorilo brojne teorije zavjere.

image

Aldo Moro

Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Luis Carrero Blanco, 1973.

Šest mjeseci nakon što je postao španjolski premijer u posljednjim godinama prije smrti diktatora Francisca Franca, kojem je bio ‘desna ruka‘, Luisa Carrera Blanca ubila je baskijska nacionalistička militantna skupina ETA u bombaškom napadu u Madridu. Napad se dogodio u blizini crkve San Francisco de Borja, gdje mu je auto eksplodirao dok se vraćao s dnevne mise. Istraga koju su proveli španjolski dužnosnici otkrila je da je bio iskopan podzemni tunel iz podruma kuće, ispod ulice kojom redovito putuje do mise, a bomba je bila detonirana dok je njegov automobil prolazio iznad. ETA je preuzela odgovornost za napad, navodeći u priopćenju francuskim novinama da je Carrero Blanco bio ubijen iz tri razloga - pomoć u borbi protiv represije u Španjolskoj, osveta za smrt devet baskijskih militanata od strane španjolske vlade i zbog eliminacije ključne, teške figure u toj vladi.

image

Luis Carrero Blanco

Staff/afp/profimedia/Staff/afp/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:52