EKSPRESNI POGREBI

ATMOSFERA STRAHA U DRŽAVI KOJA SKRIVA PRAVE RAZMJERE EPIDEMIJE 'Došao sam posjetiti oca u bolnicu, a oni su mi rekli da je umro i da ga već pokapaju'

 
Groblje u Managui
 Inti OCON / AFP

Roger Ordoñez (69) prošlog je tjedna primljen u bolnicu zbog problema s disanjem. Kada ga je njegov sin Enrique idućeg dana došao posjetiti, Ordoñeza su već bili pokapali na groblju na rubu grada Chinandege u Nikaragvi. Bolnica je Ordoñezovu obitelj upozorila na to da bi u samoizolaciji trebali provesti dva tjedna, ali je također rekla da Roger nije imao Covid-19. Obitelji nikad nisu pokazali njegov bolnički karton koji bi to i potvrdio, piše Associated Press.

Vlada predsjednika Daniela Ortege niti dva mjeseca nakon prvog slučaja zaraze Covidom-19 nije uvela restriktivne mjere kojima bi se zaustavilo širenje bolesti. Liječnici i članovi obitelji žrtava Covida-19 tvrde da se država prebacila s poricanja prisutnosti bolesti na prikrivanje širenja. "Molio sam liječnika da mi kaže što se dogodilo (mome ocu)", rekao je Enrique Ordoñez. "Morao sam znati je li bio zaražen. Imam kćer od 18 mjeseci, majka mi pati od niza bolesti i moramo znati je li preminuo od Covida-19."

Vlada Nikaragve kaže da je do sada zabilježila 16 slučajeva zaraze koronavirusom i pet smrtnih slučajeva. Tvrtke i vladini uredi nikada nisu zatvarani, a vlada je aktivno promovirala sportske događaje i druga veća okupljanja.

Nevladina udruga Citizen Observatory, međutim, tvrdi da je identificirala 1.033 slučaja zaraze koronavirusom, a nikaragvanski epidemiolog Alvaro Ramírez kaže da je broj zaraženih već sada puno veći od te procjene te da će idući dani biti "odlučni". On procjenjuje da će Nikaragva za dva tjedna imati 18 tisuća zaraženih i 890 teško bolesnih pacijenata.

Policajci u civilu i pristaše Ortegine vlade prošlog su tjedna uhitili novinare koji su boravili pred bolnicom u Managui i grobljem u Chinandegi. Unatoč tim naporima, epidemiju u Chinandegi sve je teže skrivati. Građani na ulicama sve češće vide osobe u bijeloj zaštitnoj odjeći, a nerijetko se na ulicama mogu vidjeti i kamioneti s lijesovima. Svaki građanin, čini se, poznaje nekoga tko je zaražen.

Jedna je liječnica iz Chinandege rekla da je poznavala četiri osobe koje su preminule, uključujući i njezinog pacijenta. Rekla je da su spomenute osobe pokopane u roku od dva sata od proglašenja smrti. "Svaki pacijent koji se drži sumnjivim, a koji je preminuo od atipične upale pluća, šalje se na hitno pokapanje", rekla je.

Dijagnoze se u Nikaragvi postavljaju temeljem simptoma i rengenskih snimaka pacijentovih pluća jer vlada strogo kontrolira distribuciju testova na Covid-19 i teško je doći do njih.

Enrique Ordoñez, direktor za prodaju kućanskih aparata, rekao je da je njegov otac bolovao od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući i hipertenziju, a imao je i problema s disanjem. Prošlog se tjedna, kaže Enrique, svakog dana sve više mučio s disanjem. U bolnicu je primljen u četvrtak, a istog je dana i preminuo. Kada je Ordoñez u petak došao provjeriti kako je njegovom ocu, iz bolnice su mu rekli da ga se već pokapa. "Dao sam sve od sebe da identificiram grobno mjesto jer na tom groblju ima i drugih. No ne smijemo se preglasno buniti. Strah je poprilično raširen u našoj zemlji", rekao je Ordoñez. "Ako ga nije ubio Covid-19, zašto je odmah pokopan i zašto nam je rečeno da u karanteni moramo provesti dva tjedna?"

Susjedni Honduras i El Salvador uveli su stroge mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Honduras je dosad zabilježio oko dvije tisuće slučajeva, dok je El Salvador zabilježio oko tisuću. Kostarika ih ima nešto više od 800. Potpredsjednica Nikaragve Rosario Murillo, ujedno i glasnogovornica vlade te Ortegina supruga, ništa od navedenog nije htjela komentirati.

Čini se, međutim, da je vlada Nikaragve prepoznala opasnost Covida-19 te da je krenula s uvođenjem određenih mjera. Ministarstvo zdravstva kontaktiralo je sve bolnice i reklo im je da se pripreme za epidemiju. "Rekli su im da stvari postaju ozbiljne, međutim taj je poziv došao jako kasno. Nisu poduzete izolacijske mjere, djelatnici u zdravstvu nisu zaštićeni, u bolnici u Managui nema dovoljno kreveta. Nema ih ni u jednoj regionalnoj bolnici", rekao je Róger Pasquier, predsjednik Udruge anesteziologa Nikaragve.

Liječnici se većinom boje išta reći jer im prijeti odmazda. Pasquier je rekao da njegov istup nije politički već liječnički. "Mi samo želimo spasiti živote. Moji mi kolege govore da službene brojke nemaju veza sa stvarnošću", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:54