NUKLEARNA STRATEGIJA

Atomski napad moguć samo protiv Irana i Sjeverne Koreje

Zemlje koje nemaju nuklearno oružje a drže se pravila, ne moraju se bojati američke nuklearne bombe
US President Barack Obama delivers his first State of the Union address to a joint session of the US Congress January 27, 2010 in Washington. AFP Photo / Pool / Tim Sloan
 TIM SLOAN

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države koristit će nuklearno oružje samo u “ekstremnim okolnostima” i njime neće napadati države koje takvo oružje nemaju, stoji u novoj nuklearnoj strategiji koju je jučer objavila Bijela kuća.

Igrati po pravilima

No, ta obećanja dolaze s nekoliko velikih “ali”: Amerika se ne odriče prava da nuklearno oružje upotrijebi prva, a države koje nemaju nuklearno oružje sigurne su od napada samo dok se pridržavaju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja - dakle, ne i Iran i Sjeverna Koreja.

- Ako nećete igrati po pravilima, ako ćete širiti oružje , onda su sve opcije na stolu - rekao je ministar obrane Robert Gates.

Promjene u strategiji objavljene su u Reviziji nuklearnog stava, dokumentu koji sastavlja svaki predsjednik od 1991. godine, a posljednja je objavljena 2001. na početku prve administracije Georgea W. Busha.

U odmaku od Bushove politike Obama je najavio da atomsku bombu neće koristiti ni u slučaju napada kemijskim i biološkim oružjem na SAD, ali tada treba očekivati “razoran odgovor konvencionalnim oružjem”.

SAD se obvezao da neće razvijati novo nuklearno oružje ili izvoditi testiranja - iako bi mogao u upotrebu staviti neko oružje s kojim javnost nije upoznata - a od Kongresa se traži da odobri milijarde dolara za “modernizaciju” postojećeg arsenala. Iz upotrebe se povlače i krstareći projektili Tomahawk.“Poduzimamo određene i konkretne korake kako bismo smanjili ulogu nuklearnog oružja, a istodobno održali našu vojnu superiornost, spriječili agresiju i čuvali sigurnost američkog naroda”, naveo je Obama u priopćenju. Nuklearno oružje u tjedan će se dana više puta naći na Obaminu dnevnom redu jer sutra s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom u Pragu potpisuje sporazum START, kojim se SAD i Rusija obvezuju da će smanjiti nuklearne zalihe.

Nuklearni summit

U ponedjeljak i utorak Obama je domaćin “nuklearnog summita” na kojemu će lideri 47 zemalja raspravljati kako da u sljedeće četiri godine osiguraju nesiguran materijal i razgovarat će s kineskim predsjednikom Huom.

“Kineski nuklearni arsenal ostaje mnogo manji od arsenala Rusije i SAD-a. No, zbog nedostatka transparentnosti oko njezinih nuklearnih programa, njihove brzine i opsega, kao i strategije i doktrine kojom se vode - postavljaju se pitanja o budućim strateškim namjerama Kine”, stoji u Obaminoj strategiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:22