NAPAD NA PREDSJEDNIKA IZ GROBA?

AUDIO: BRITANSKI MEDIJI OBJAVILI SNIMKU 'Putin je u vezi s ukrajinskim šefom mafije'

Russia's President Vladimir Putin attends a meeting in his Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, on July 24, 2014. Putin is staring down fresh European sanctions just a week after the last round was unveiled over Moscow's role in the Ukraine crisis, which has seen East-West tensions spike to their highest point in years. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
 MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP / ?EA Íîâînoe

Neočekivana najava javne istrage u slučaju ubojstva Aleksandra Litvinenka iznenadila je mnoge.

Litvinenko, nekadašnji časnik ruske savezne sigurnosne agencije, preminuo je zbog trovanja radioaktivnim polonijem u studenom 2006. nakon što je 2002. godine prebjegao u Veliku Britaniju i postao jedan od vodećih kritičara režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ususret javnoj istrazi o njegovom ubojstvu koja počinje 27. siječnja, audio vrpca koju je snimio godinu dana prije nego što je otrovan otkrila je špijunovu vlastitu istragu o opasnim kriminalcima povezanim s Rusijom.

Litvinenko je pokušavao naći vezu između Vladimira Putina i jednog od najopasnijih terorista na svijetu. Snimka koju je objavio britanski Telegraph otkriva kako je ruski predsjednik navodno bio povezan sa Semionom Mogilevičem, ukrajinskim šefom mafije koji je bio na FBI-jevoj listi najtraženijih kriminalaca, a za kojega je Litvinenko vjerovao da prodaje oružje Al Qa'idi.

U novootkrivenoj snimci, zabilježenoj u studenom 2005. godine u jednom restoranu u Londonu, povezuje i ruske obavještajce i sigurnosne službe, SVR i FSB, s bivšim KGB agentom za kojeg se također vjeruje da je povezan s Al Qa'idom. Istog agenta odvjetnici ispituju zbog mogućnosti da je upetljan u ubojstvo Litvinenka.

Andrey Lugovoy i Dmitry Kovtun, bivši KGB-ovci, osumnjičeni su za njegovo ubojstvo, no obojica poriču da su upetljani i zasad se nalaze u Rusiji, unatoč zahtjevu Britanije da ih izruče kako bi svjedočili na sudu.

Litvinenko je kazao, piše britanski Telegraph, kako su mu prijetili da prestane raditi s talijanskim sigurnosnim stručnjakom Mariom Scaramellom koji je radio kao konzultat u talijanskom parlamentu inače će dati uhititi njegovog brata Maksima koji je živio u Italiji.

Suradnik Litvinenka tvrdio je kako u Italiji vlada jak ruski utjecaj i da je ruskim vlasima lakše doći do Maksima Litvinenka nego do samog disidenta.

Litvinenko se na vrpci identificira kao bivši KGB-ovac i FSB-ovac i objašnjava kako je Scaramelliju davao podatke o brojnim osobama - uključujući Mogileviča, koji je i dan danas na FBI-jevoj listi od 10 najtraženijih.

- Mogilevič je u dobrim odnosima s Putinom još od 1994. ili 1993. - tvrdi na snimci.

- Semion Mogilevič je u kontaktu s Al Qa'idom. Semion Mogilevič je prodavao oružje Al Qa'idi i prije nego li sam informacije o njemu podijelio s Mariom Scaramellom - čuje se na snimci.

Tijekom posljednjeg sastanaka Litvinenka i Scaramella 1. studenog 2006. u Londonu, Scaramella je upozorio Litvinenka na informacije koje je primio - da Rusi planiraju ubiti sve koji su povezani s Mitrokhinovom komisijom postavljenom 2002. da istraže navodne KGB veze pojedinih talijanskih političara.

Litvinenko, koji je istraživao i smrt Putinove kritičarke i novinarke Ane Politkovskaje, odbacio je tada Scaramellovu zabrinutost, no obećao je kako će to provjeriti.

Nakon što se tog dana susreo u prestižnom hotelu Millennium sa Lugovojem i Kovtunom, naglo se razbolio te je umro 23. studenog.

Snimka koju je objavio Telegraph snimljena je točno godinu dana prije njegove smrti.

- Moje ime je Alekandar Litvinenko. ja sam bivši KGB-ov službenik. Danas je 23. studeni. Trenutno odsjedam u Londonu. Tri su sata popodne - čuje se glas na snimci koji se obraća 'bivšem KGB-ovom službeniku' kojeg su on i Scaramella istraživali i optuživali da je povezan s krim skupinama u Italiji, kao i FSB-om i SVR-om.

'Mislim da se ruske snage jako boje Mitrokhinove komisije, zbog ruskog agenta koji je povezan s terorističkim aktivnostima u Italiji, a sada tamo živi i vrlo visoko rangira u poslovnom svijetu', kazao je.

Agent je odbacio optužbe, a Scaramella je kasnije zbog toga optužen za klevetu.

- Agent je radio s Čečenima u pobunjeničkom kampu preko FSB-a i SVR-a te je kasnije imao utjecaj i u Al Qa'idi - čuje se na snimci.

Scaramella, koji se nalazi pod državnom zaštitom pojavit će se na saslušanju kao svjedok, a na suđenju će biti otkriveno i o kojem se bivšem tajnom agentu u njihovim razgovorima radilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:16