ZARADA NA ZLOČINU

Aukcija zgrozila Izrael: Prodaje se set za tetoviranje kojim su označavali Židove u Auschwitzu

Aukciju je objavio vlasnik kuće Tzolman iz Izraela, a cijena je trenutno na više od tri tisuće dolara

Tetovaža na ruci slovačkog Židova koji je bio Auschwitzu

 Keystone Archives/Heritage Images/Profimedia

Jeruzalemska aukcijska kuća Tzolman zgrozila je Izrael nakon što je na prodaju stavila set za tetoviranje kojim su označavani Židovi koji su bili zatočeni, a kasnije i ubijani, u zloglasnom nacističkom logoru Auschwitz u Poljskoj, jednom od najgorih mjesta u povijesti Drugog svjetskog rata.

Židovi su označavani brojkama, a oni koji su preživjeli strahote logora čitavog su života nosili tetovaže sa svojim brojem na rukama kao jeziv podsjetnik na stravične zločine koji su im se dogodili.

Stoga ne čudi da je u Izraelu nastala apsolutna konsternacija kada je u javnost dospjela informacija da jedna aukcijska kuća na prodaju stavlja baš set za tetoviranje Židova, original iz Auschwitza, koji sadrži i - da stvar bude morbidnija - uputstva za uporabu.

Tzolman kuća navodi kako se radi o setu sačinjenom od igala koji je "najšokantnija memorabilija Holokausta".

Vlasnik Meir Tzolman, piše BBC, brani se da je predmet stavio na aukciju kako bi podigao svijest o Holokaustu.

- Ja sam zadnja osoba na svijetu koja bi podcjenjivala ili poništavala važnost Holokausta. Samo sam htio postići da ovaj predmet dođe u prave ruke umjesto da nestane u bespućima povijesti - kazao je lokalnim medijima.

Set se sastoji od 14 "pečata" te knjižice s uputstvima kako ih koristiti, a koja je napisana u tvornici Aesculap koja je proizvodila ovo "oruđe". Aukcijska kuća navodi kako se radi o jednom od svega tri seta za tetoviranje za koje se zna da i dalje postoje. Jedan je navodno u muzeju u Rusiji, a drugi u Auschwitzu. Treći se prodaje i to, čini se - budzašto.

Naime, početna cijena bila je deset dolara, no brzo se popela, iako krajnje nedovoljno. Cijena seta tako je sada, uoči aukcije koja bi se trebala održati 9. studenog, svega 3.200 dolara. Organizatori procjenjuju da bi set naposljetku mogao biti prodan za oko 30 do 40 tisuća dolara.

BBC podsjeća kako je tijekom Hitlerovog režima najmanje šest milijuna Židova pobijeno diljem Europe, a većina ih je morala biti označena ovim jezivim brojkama. Ne čudi stoga što su vjerski i politički vođe osudili ovu prodaju. Dani Dayan, vođa nacionalnog Memorijala Yad Yashem u Izraelu, rekao je da se ta institucija snažno protivi komercijalizaciji židovskih ili nacističkih predmeta iz doba Holokausta, ističući kako "pohlepa trgovaca" služi samo tomu da se druge potakne na ovu vrstu aktivnosti. Čelnik Europske zajednice Židova Rabbi Menachem Margolin u pismu izraelskom ministru pravosuđa urgirao je da se prekine ova "odvratna prodaja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:21