DOGOVOR

Australci će Francuzima isplatiti 555 milijuna dolara odštete zbog naprasnog otkazivanja kupovine podmornica

Australija je prošle godine otkazala ugovor o nabavi podmornica vrijednih više milijardi dolara s francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group, odlučivši se za američko-britansku ponudu

Anthony Albanese

 Charly Triballeau/Afp

Nova australska vlada predvođena laburistima postigla je dogovor o isplati 555 milijuna eura zbog kontroverzne prošlogodišnje odluke o otkazivanju ugovora o kupnji francuskih podmornica, što je potez kojim se Canberra nada da će popraviti odnose s Parizom.

Australija je prošle godine otkazala ugovor o nabavi podmornica vrijednih više milijardi dolara s francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group, odlučivši se za američko-britansku ponudu.

Taj je potez razbjesnio Pariz i izazvao diplomatsku krizu bez presedana.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je u subotu na tiskovnoj konferenciji u Sydneyju da je njegova vlada postigla "pošteno i pravedno" rješenje s Naval Groupom.

Canberra je prošle godine otkazala ugovor sklopljen 2016. o kupnji konvencionalne podmorničke flote za 40 milijardi dolara. Do otkazivanja ugovora došlo je nakon što je prethodna vlada potpisala trilateralno sigurnosno partnerstvo sa SAD-om i Velikom Britanijom (AUKUS).

Tim je sporazumom Australija dobila flotu podmornica na nuklearni pogon s američkom i britanskom tehnologijom.

Albanese je rekao da će nagodba omogućiti Australiji da napreduje u odnosima s Francuskom.

"S obzirom na ozbiljnost izazova s kojima se suočavamo i u regiji i na globalnoj razini, bitno je da se Australija i Francuska ponovno ujedine kako bi obranile naše zajedničke principe i interese", poručio je Albanese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:47