BLAGO POPUŠTANJE

Australci ukidaju jedno od najstrožih pravila o putovanjima u svijetu: ‘Ipak, postoji uvjet...‘

Zasad se radi samo o Australcima, ali neka od pravila za strance također će uskoro biti olakšana
Zračna luka u Sydneyju
 David Gray/AFP

Australija je potvrdila da će sljedeći tjedan ukinuti zabranu koja je onemogućavala njezinim građanima putovanja u inozemstvo bez posebnog dopuštenja, piše u srijedu BBC.

Australci su proveli 19 mjeseci pod jednim od najstrožih pravila o putovanjima u svijetu, kako bi se pokušalo spriječiti širenje pandemije koronavirusa.

Od 1. studenoga ljudi više neće trebati nikakvo posebno dopuštenje da bi napustili zemlju, pod uvjetom da su u potpunosti cijepljeni.

Zasad se radi samo o Australcima, ali neka od pravila za strance također će uskoro biti olakšana, rekla je vlada.

"Prije kraja godine, predviđamo da ćemo moći primiti u potpunosti cijepljene radnike i međunarodne studente", rekla je ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews u priopćenju.

Premijer Scott Morrison pozdravio je najavljeno otvaranje granica, rekavši da je vrijeme da se Australcima "vrate njihovi životi".
Trenutno oni koji napuštaju Australiju - koja je imala više od 160.000 zaraženih koronavirusom i 1653 smrtna slučaja - mogu to učiniti samo u iznimnim slučajevima. Ulazak u zemlju također je dopušten samo iznimno, a postoji i maksimalan broj onih koji mogu ući u Australiju.

Australci ispod 12 godina bit će izuzeti od obveze cijepljenja da bi putovali, a ostali necijepljeni putnici i dalje trebaju posebno dopuštenje i moraju u karantenu u za to predviđene hotele 14 dana po povratku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2022 19:45