USTAVNA PROMJENA

Australija 14. listopada održava povijesni referendum o priznanju domorodačkih naroda

Protivnici tvrde da će to uzrokovati podjele među Australcima, kao i da će se dati pretjerana moć savjetodavnom tijelu
 David Gray/Afp

Australski premijer Anthony Albanese rekao je u srijedu da će Australci 14. listopada izaći na referendum o ustavnoj promjeni kojom bi se priznali domorodački narodi.

Cilj referenduma je dati Aboridžinima i Otočanima Torresova prolaza mogućnost da unutar parlamenta savjetuju vladu o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica.

Šest tjedana je do referenduma na kojemu će Australci morati odgovoriti podržavaju li ustavnu promjenu kojom bi se uspostavio "Glas", odnosno domorodačko tijelo koje će savjetovati vlasti o pitanjima koja ih muče.

"Dvostruka većina" je potrebna da bi se omogućile ustavne promjene. Prema australskom izbornom povjerenstvu, to znači da je potrebno dobiti više od 50 posto glasova ‘za‘, ali i da se većina birača tako mora izjasniti u najmanje četiri od šest australskih saveznih država.

Albanese je datum referenduma objavio na konferenciji za medije u saveznoj državi Južnoj Australiji koja bi mogla i odrediti ishod referenduma.

"Tog dana će svaki Australac imati generacijsku priliku okupiti našu zemlju", rekao je australski premijer.

Domoroci čine 3,8 posto populacije od ukupno 26 milijuna ljudi u Australiji.

Zagovornici promjene ustava tvrde da će to pomoći popraviti narušene veze s aboridžinskom zajednicom i ujediniti naciju, kao i da će se savjetodavno tijelo moći baviti poboljšanjem domorodačkog zdravlja, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja.

Protivnici tvrde da će to uzrokovati podjele među Australcima, kao i da će se dati pretjerana moć savjetodavnom tijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:59