NAORUŽAVANJE

Australija gradi osam nuklearnih podmornica u sklopu novog saveza s SAD-om i Velikom Britanijom

‘Naš svijet postaje složeniji, posebno ovdje u našoj regiji, Indo-Pacifiku‘, rekao je premijer Scott Morrison
Scott Morrison 
 Tolga Akmen/AFP

Australija će izgraditi osam podmornica na nuklearni pogon u sklopu novog indo-pacifičkog sigurnosnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom za koje analitičari kažu da će vjerojatno razljutiti Kinu, koja će savez smatrati pokušajem da je se obuzda.

Australija će biti tek druga država nakon Britanije 1958. koja će dobiti pristup američkoj nuklearnoj tehnologiji za izgradnju podmornica na nuklearni pogon.

"Naš svijet postaje složeniji, posebno ovdje u našoj regiji, Indo-Pacifiku", rekao je premijer Scott Morrison.

"Kako bismo odgovorili na ove izazove, kako bismo pomogli u pružanju sigurnosti i stabilnosti koja je potrebna našoj regiji, sada moramo podići naše partnerstvo na novu razinu."

Najavljujući novu sigurnosnu skupinu u srijedu, čelnici Sjedinjenih Država, Australije i Britanije nisu spomenuli Kinu, ali Washington i njegovi saveznici nastoje se oduprijeti rastućoj moći i utjecaju, posebice vojnom nagomilavanju, pritiscima na Tajvan i razmještajima u osporavanom Južnom kineskom moru.

Kinesko veleposlanstvo u SAD-u priopćilo je kako zemlje "ne bi trebale graditi blokove isključenja koji ciljaju ili štete interesima trećih strana".

"Konkretno, trebali bi se otresti hladnoratovskog mentaliteta i ideoloških predrasuda", kaže se.

Trostrani savez, uključujući pristup američkoj tehnologiji nuklearnih podmornica, u Pekingu će se smatrati prijetnjom, rekao je stariji suradnik Instituta za politiku azijskog društva Richard Maude.

"Kina će današnje najave vidjeti kao daljnji dokaz jačanja koalicije za uravnoteženje njezinih snaga. Protivit će se, ali njezino vlastito asertivno i beskompromisno ponašanje potiče ta nova usklađivanja."

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pozdravila je usredotočenost na Indo-Pacifik, ali je rekla da nove australske podmornice na nuklearni pogon neće biti dopuštene u njezinim teritorijalnim vodama prema dugogodišnjoj politici bez nuklearnog oružja.

"Drago mi je vidjeti da su naši partneri s kojima blisko surađujemo okrenuti prema našoj regiji. To je sporna regija i drugi mogu odigrati ulogu u privlačenju interesa za našu regiju", rekao je Ardern na konferenciji za novinare.

Morrison je rekao da će Australija odustati od 40 milijarda dolara vrijednog sporazuma s Francuskom o razvoju konvencionalnih podmornica kako bi se fokusirala na suradnju s SAD-om i Britanijom na izgradnji nuklearnih podmornica. One neće biti naoružane nuklearnim oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 05:02