SPORA STOPA RASTA OBOLJELIH

AUSTRALIJA I NOVI ZELAND Unatoč uspjehu u borbi protiv koronavirusa, još je prerano ublažavati ograničenja ili pokretati gospodarstvo

 Marty MELVILLE / AFP

Novi Zeland i Australija, svjetski priznati zbog ranih znakova uspjeha u borbi protiv širenja koronavirusa, u ponedjeljak su objavili da je prerano početi ublažavati pravila socijalne distance ili pokretati gospodarstvo.

Stopa zaraženih slučajeva znatno se smanjila u objema zemljama bez opterećivanja kapaciteta njihovih zdravstvenih sustava.

Novi Zeland nametnuo je karantenu širokih razmjera, a Australija je također strogo ograničila mnoge aktivnosti.

Novi Zeland prijavio je petu smrt od koronavirusa u ponedjeljak, no broj novozaraženih u toj zemlji od 5 milijuna porastao je samo za 15, što je šestina broja zaraženih početkom travnja. Na Novom Zelandu sada je potvrđeno ukupno 1064 zaraženih.

Prema podacima australskoga ministarstva zdravstva, broj novozaraženih u ponedjeljak je porastao za 33 slučaja, što je najsporija stopa u mjesec i manja od desetine broja zaraženih prije dva tjedna.

Australija je prijavila 6322 slučaja i 61 smrt od koronavirusa.

Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da je prerano ublažiti ograničenja unatoč silaznoj krivulji novozaraženih.

"Sada je vrijeme da se ostane na istom smjeru, da se nastavi sa samoizolacijom i socijalnom distancom", rekao je Hunt u televizijskom obraćanju.

"To je omogućilo realno smanjenje stope rasta", dodao je.

Australija je odredila najstrožu karantenu tijekom uskrsnih blagdana. Helikopterima, policijskim kontrolnim točkama i teškim kaznama vlasti odvraćaju ljude od kršenja zabrana putovanja ili kršenja pravila o javnim okupljanjima.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da će odluka o tome hoće li se produljiti karantena i izvanredno stanje, proglašeno potkraj ožujka, biti donesena 20. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:48