OGLAŠEN METEOALARM

Australija na udaru toplinskog vala: Temperature će rasti do 45 stupnjeva, diljem države bukte šumski požari

Nacionalna meteorološka agencija u nedjelju je objavila upozorenje na toplinski val za zapadnu državu, susjedni Sjeverni teritorij i istočnu državu Queensland
 Afp/Profimedia

Veliki dijelovi Australije u nedjelju se znoje zbog toplinskog vala dok vlasti upozoravaju na veliku opasnost od šumskih požara u mnogim dijelovima velike savezne države Zapadne Australije.

Nacionalna meteorološka agencija u nedjelju je objavila upozorenje na toplinski val za zapadnu državu, susjedni Sjeverni teritorij i istočnu državu Queensland. Upozorila je da bi temperature u nekim regijama mogle doseći oko 45 stupnjeva Celzijevih.

U Perthu, glavnom gradu Zapadne Australije, najveće savezne države u zemlji, za nedjelju je prognozirana maksimalna temperatura od 35 stupnjeva Celzijevih, više od pet stupnjeva iznad prosinačkog prosjeka, pokazuju podaci prognostičara.

Istok Australije ovog je mjeseca bio spržen zbog El Nina, klimatskog obrasca u kojem neuobičajeno visoke temperature Tihog oceana uzrokuju toplinske valove, ciklone, suše i šumske požare.

U Zapadnoj Australiji u nedjelju je gorjelo više od 20 šumskih požara, objavila je državna agencija za hitne slučajeve na svojoj internetskoj stranici, uključujući nekontrolirani požar u blizini Pembertona, grada s oko 5000 stanovnika, oko 320 km južno od glavnoga grada Pertha.

Glasnogovornik Odjela za vatrogasne i hitne službe (DFES) rekao je u priopćenju da agencija očekuje dane s još većom opasnošću od požara od nedjelje poslijepodne jer su vrući, suhi i vjetroviti uvjeti pogodili velik dio države, uključujući Perth.

Agencija je upozorila da se više od 1000 vatrogasaca borilo s požarima diljem države u proteklih pet dana.

"Vremenski uvjeti tijekom sljedećih nekoliko dana izvršit će pritisak na zaštitne linije i potencijalno povećati aktivnost požara", rekao je glasnogovornik.

Veći dio istočne obale Australije očekuje obilne kiše, a meteorolozi su kasno u nedjelju izdali upozorenja na poplave i jaku grmljavinsku oluju za dijelove Novoga Južnog Walesa, najmnogoljudnije države u zemlji sa Sydneyjem kao glavnim gradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 21:14