SMANJENJE EMISIJE

Australija neće podržati obećanje o metanu: ‘To bi bilo kao da uzmete pušku i počnete pucati u stoku

Emisije metana - koje dolaze iz prirodnog plina, rudnika ugljena te goveda i ovaca - drugi su najveći uzrok klimatskih promjena
 Adrian Dennis/AFP

Australija neće podržati obećanje, koje predvode Europska unija i Sjedinjene Države, o smanjenju emisija metana za 30 posto do 2030. zbog zabrinutosti oko utjecaja na poljoprivredu, proizvodnju ugljena i plina, rekao je u četvrtak glasnogovornik ministra energetike.

Međutim, Novi Zeland, još jedan veliki emiter metana kroz svoju mliječnu i ovčarsku industriju, mogao bi potpisati Globalno obećanje o metanu.

"Novi Zeland aktivno razmatra potpisivanje obećanja i uskoro će donijeti odluku", rekao je glasnogovornik ministra za klimatske promjene Jamesa Shawa.

Sjedinjene Američke Države i EU objavili su obećanje o metanu u rujnu s ciljem okupljanja brze klimatske akcije prije početka UN-ove konferencije o klimi, COP26 u Glasgowu koja počinje u nedjelju.

Emisije metana - koje dolaze iz prirodnog plina, rudnika ugljena te goveda i ovaca - drugi su najveći uzrok klimatskih promjena iza ugljičnog dioksida (CO2).

Australski premijer Scott Morrison odbio je podržati obećanje o metanu kako bi dobio potporu za nultu emisiju ugljika do 2050. godine od mlađeg partnera koalicijske vlade, Nacionalne stranke, koja predstavlja ruralne Australce, uključujući poljoprivrednike i rudare.

Čelnik Nacionalne stranke Barnaby Joyce rekao je da je isključenje metana iz australskog cilja za 2050. bilo neophodno jer bi smanjenje emisije metana za 30 posto bila katastrofa za mesnu i mliječnu industriju te za proizvodnju plina.

"Jedini način na koji možete postići smanjenje metana za 30 posto do 2030. bio bi da zgrabite pušku i počnete pucati u svoju stoku", rekao je Joyce novinarima u Canberri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 01:10