REZULTAT DUGE KAMPANJE

Australija osigurala autorska prava na aboridžinsku zastavu: ‘Sad će ju svi moći koristiti besplatno‘

Nastala je 1970. godine, a sadrži crvenu, crnu i zlatnu boju koja predstavlja australske Aboridžine i njihovu povezanost sa zemljom

Aboridžinska zastava

 Richard Milnes/Alamy/Alamy/Profimedia

Australska vlada potpisala je ugovor o dobivanju autorskih prava na aboridžinsku zastavu, čime je zastava prvi put dostupna za javnu upotrebu.

Rezultat je to dugotrajne kampanje "za oslobađanje zastave" koju su vodili zagovornici starosjedilaca i članovi zajednice.

"Oslobodili smo zastavu Aboridžina za Australce", rekao je premijer Scott Morrison u priopćenju u utorak.

"Aboridžinskom zastavom sada će se moći koristiti na sličan način kao i s australskom nacionalnom zastavom, znači besplatno, uz puno poštovanje i na dostojanstven način."

"Svi Australci sada mogu staviti aboridžinsku zastavu na odjeću kao što su sportski dresovi i majice, može ju se crtati na sportskim terenima, uključivati ​​na web stranice, u slike i druga umjetnička djela, koristiti digitalno i u bilo kojem drugom mediju bez potrebe za traženjem dopuštenja ili plaćanjem naknade", rekao je Morrison.

Zastavu je dizajnirao umjetnik Harold Thomas 1970. godine, a sadrži crvenu, crnu i zlatnu boju koja predstavlja australske Aboridžine i njihovu povezanost sa zemljom.

Australska vlada priznala ju je kao službenu zastavu 1995. godine.

Ali Thomas je do sada zadržao autorska prava za zastavu. Njegova ranija odluka da preda prava za korištenje na odjeći jednoj neautohtonoj tvrtki bila je kontroverzna i izazvala je pravne sporove oko njezine upotrebe, uključujući i australske sportske timove.

Prema novom ugovoru, komercijalna tvrtka Carroll and Richardson Flagworld i dalje će biti ekskluzivni licencirani proizvođač aboridžinskih zastava, ali to neće spriječiti pojedince da rade vlastite zastave za osobnu upotrebu.

Vlada je platila 14,2 milijuna američkih dolara kako bi osigurala autorska prava, izvijestila je nacionalna televizija ABC i mreža AAP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:01