KONTROVERZNI PROGRAM

Australija: Policija tajnovitim alatom prati maloljetnike i predviđa koliko će kaznenih djela počiniti

Možemo predvidjeti koliko zločina će osoba počiniti prije nego što navrši 21 godinu, i to s 95% točnosti, kaže viši policijski časnik
 Ilustracija/William WEST/AFP

Policija australske savezne države Victorije, poznate po vjerojatno najrigoroznijem lockdownu na svijetu tijekom pandemije koronavirusa, izvijestila je kako se tajni alat pomoću kojega su pratili mlade i predviđali rizik počinjenja nekog zločina nije koristio u širokoj primjeni. To su objavili nakon što su se pojavile sumnje da je sporni alat na piku imao mlade koji pripadaju kulturnim sredinama različitima od one dominantne u Australiji. Isti se mahom koristio u Dandenongu i okolnim predgrađima Melbournea, piše The Guardian.

Između 2016. i 2018. godine policija je kategorizirala mlade kao "prijestupnike" ili "ključne prijestupnike", a prema istraživanju koje je objavila Leanne Weber, izvanredna profesorica Sveučilišta Monash, oko 40 do 60 mladih u regiji Dandenong klasificirani su kao "ključni prijestupnici". Da bi dobila takvu klasifikaciju, osoba u dobi od 10 do 14 godina treba biti terećena (ne i osuđena) za najmanje 20 prekršaja, osoba u dobi od 15 do 17 godina za 30 ili više prekršaja, a one između 18 i 22 godine mora se teretiti za više od 60 prekršaja. Oko 240 mladih klasificirani su kao "prijestupnici". Problem je i što su na meti ovog alata bili i neki maloljetnici koji nikada nisu došli u sukob sa zakonom.

- Policija smatra da na temelju te klasifikacije može bolje predvidjeti ponašanje počinitelja i prema tome postupati - izjavila je Weber.

- Primjerice, uzmemo li dijete od 15 godina, pomoću tajnog alata možemo predvidjeti koliko kaznenih djela će počiniti prije nego što navrši 21 godinu, i to s 95% točnosti - rekao je jedan viši policijski časnik profesorici Weber.

Glasnogovornik policije u Victoriji za Guardian kaže kako zbog "metodološke osjetljivosti" ne može otkriti koliko je mladih praćeno, a ostaje tajna i je li program i dalje u uporabi. Niti ime ovog alata nikad nije objavljeno.

- Naša policija ima niz strogih politika, protokola i postupaka oko prikupljanja podataka, osiguravajući pritom poštivanje svih relevantnih zakona i zaštitu ljudskih prava uključenih - izjavio je glasnogovornik.

Kako prenosi The Guardian, u 67% kućanstava u Dandenongu govori se jezik koji nije engleski, što je i trostruko više od nacionalnog prosjeka, barem prema popisu stanovništva iz 2016. godine. Gotovo 80% svih stanovnika ondje imalo je roditelje koji su rođeni u inozemstvu, što je barem dvostruko više od nacionalnog prosjeka. Tjedni prihod kućanstva iznosio je 412 dolara manje od australskog prosjeka, a stopa nezaposlenosti od 13% bila je gotovo dvostruko veća od nacionalne.

Mladi podrijetlom s pacifičkih otočja i iz Sudana rekli su profesorici Weber da ih je policija oko Dandenonga često zaustavljala bez ikakva razloga. Za niti jednog mladića koji je razgovarao s njom nije potvrđeno da je svrstan u policijski sustav.

Sumnja se da je policija i u drugim regijama koristila ovaj kontroverzni tajni alat. Ranije ove godine otkriveno je da je policija u saveznoj državi Novi Južni Wales čak dva desetljeća sastavljala tzv. crnu listu na kojoj su se mahom nalazila djeca domorodačkog stanovništva za koju se smatra da kod njih postoji rizik od počinjenja kaznenih djela. No tu je i bojazan da su taktike korištene u spornom programu - nezakonite.

Mnoga djeca - uključujući i neku u dobi od svega devet godina - nisu bila optužena za kazneno djelo, ali ipak su završila pod povećalom policije jer su, primjerice, bila izložena riziku od obiteljskog zlostavljanja, pokazala je istraga državne policijske službe.

Policija u Los Angelesu, Chicagu i New Orleansu u SAD-u navodno je ukinula slične programe temeljene na prikupljanju podataka zbog zabrinutosti da su isti nesrazmjerno usmjereni na manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21