ODSJEČENI OD SVIJETA

Australija: Poplave odnijele tri života, neki gradovi odsječeni od svijeta

Vrhunac vodenog vala očekuje se tek večeras ili sutra ujutro
 AP

BRISBANE - Poplave koje su u australskoj državi Queensland dosad odnijele tri života vjerojatno se neće povući još tjednima.

Grad bez izlaza

Više od 20 gradova i sela je pod vodom, pogođeno je 200 tisuća ljudi, a kiše koje su počele prije Božića poplavile su područje površinom veće od Francuske i Njemačke zajedno. Vojni zrakoplovi jučer su dostavljali hranu i potrepštine u Rockhampton kako bi grad bio opskrbljen prije nego što ga bujica iz rijeke Fitzroy odsječe od ostatka svijeta. Poplavljeni su aerodrom i glavna autocesta prema Brisbaneu , glavnom gradu Queenslanda, a do sinoć su i zadnje prometnice prema Rockhamptonu bile pod vodom. No, vrhunac vodenog vala u Fitzroyu očekuje se tek večeras ili sutra ujutro.

- Rockhampton je sada posve izoliran, grad od 75.000 ljudi, bez aerodroma, željeznice i cesta - rekla je premijerka Queenslanda Anna Bligh, koja je zbog katastrofe pozvala ministre s odmora.

Odnijela ih bujica

Zamjenik šefa policije upozorio je da bi kriza mogla trajati još mjesec dana jer, dok se u dijelovima Queenslanda voda počela povlačiti, druge dijelovi tek čeka najgore.

Rekao je i da je treća žrtva poplave bio muškarac koji se utopio jučer kada mu je bujica odnijela automobil s nadvožnjaka. Nekoliko sati ranije pronađeno je i tijelo muškarca kojeg je voda odnijela zajedno s čamcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:54