GRAĐANI BIJESNI

Australija puca po šavovima - helikopteri tjeraju ljude iz parkova, od ponedjeljka vojska na ulicama!

‘Umrijet ćemo od gladi, ne možemo platiti najam stana, a još nam zabranjuju raditi. I na kraju cijele priče, oni pošalju vojsku na nas‘
Lockdown u Australiji
 Afp, Twitter

Iz Novog Južnog Walesa, najmnogoljudnije australske savezne države, izvijestili su u subotu o 210 lokalno proširenih slučajeva zaraze covidom-19, dok je policija ogradila centar Sydneya s više kontrolnih točaka kako bi spriječila planirani prosvjed protiv mjera zatvaranja.

Stanovnicima Sydneyja i njegove okolice prošli su tjedan uvedene stroge mjere za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa koje će trajati barem do kraja kolovoza. Pogoršanje situacije s pandemijom dogodilo se zbog širenja delta soja.

Oko tisuću policajaca raspoređeno je u okolici Sydneya kako bi spriječili neovlaštene prosvjede protiv mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, a izdavale su se i obavijesti o zabrani taksi službama za prijevoz putnika na demonstracije, priopćila je policija NSW-a.

Tijekom petka i subote grad su nadlijetali policijski helikopteri koji su palili sirene čim su vidjeli nekoga na cesti i preko razglasa upozoravali ljude da se pridržavaju pravila.

image
David Gray

Koliko je cijela situacija otišlo daleko, dokazuje činjenica da je u Sydney jučer stiglo oko stotinu vojnika. Oni će tijekom vikenda odraditi treninge i u ponedjeljak preuzeti ulice grada.

- To je dobra stvar za nas. Postoji manjina koja misli da njih pravila ne diraju i prisustvo vojske sigurno će ih primiriti - rekao je ministar policije ovog Južnog Walesa David Elliott.

image
David Gray

Međutim, njegovo mišljenje ne dijele pravnici, ali i velika većina građana najmnogoljudnijeg grada Australije.

- Korištenje vojske u liberalnoj demokraciji je poprilično zabrinjavajuće.

image
David Gray

Mjerama su najteže pogođena radnička naselja u zapadnom predgrađu Sydneya gdje živi dva milijuna ljudi. Ti dijelovi grada su ujedno i najsiromašniji, a tamošnji stanovnici kritiziraju vlast da su restrikcije kod njih puno strože nego u bogatijim dijelovima grada.

- Umrijet ćemo od gladi, ne možemo platiti najam stana, a još nam zabranjuju raditi. I na kraju cijele priče, oni pošalju vojsku na nas. Najblaže rečeno, ljudima se to neće svidjeti - rekao je Steve Christou, lokalni gradonačelnik.

image
David Gray

Kao rješenje se nameće pojačano cijepljenje, ali u Australiji, potpuno iznenađujuće, to ne ide tako glatko. Naime, procijepljeno je tek 17 posto odrasle populacije...

Unatoč borbi s naglim porastom broja zaraženih, koji su uglavnom delta soja, Australija je dosad uspjela držati pandemiju pod kontrolom s ukupno nešto više od 34.000 slučajeva zaraze i 924 smrtna slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 10:39