StoryEditor
NEPOGODE

AUSTRALIJA SE BORI S VATROM I VODOM Golemi požari haraju na Zapadu, sjever pogodila tropska oluja koja divlja brzinom od 200 kilometara na sat

Vatra nadomak Canberre početkom veljače
 Xinhua / Eyevine / Profimedia

Veliki požari gore u dijelovima države Zapadne Australije u nedjelju, dok se ostali dijelovi Australije nose s posljedicama snažne tropske oluje, a istočna obala s mogućim poplavama zbog razornih kiša koje već četvrti dan padaju na istoku zemlje.

Nakon mjeseci razornih požara koji su uništili milijune hektara zemlje, Australija je proteklih tjedana pogođena lošim vremenskim uvjetima, koji naizmjence donose žestoke pljuskove, jake oluje, silovit vjetar te vruć i suh zrak.

Oko desetak požara gorjelo je u Australiji u nedjelju, a opasnost od velikih požara očekuje se u nekoliko okruga, prema državnom hidrometeorološkom zavodu.

U nekim područjima predviđa se dnevna temperatura do 42 Celzijeva stupnja.

Sjeverni dijelovi države u nedjelju bore se s posljedicama tropske oluje Damien koja je izazvala odrone zemlje u subotu popodne te jak vjetar do 200 kilometara na sat.

Zasad nije prijavljena šteta, a očekuje se da će tropska oluja slabiti dok se premješta u unutrašnjost, no vjetar će biti iznad 100 kilometara na sat.

"Premda je tropska oluja Damien znatno oslabila nakon što je jučer pomela Karrathu i Dampier, područja oko Tom Pricea i Paraburdooa  primila su znatnu količinu oborina i pogodili su ih olujni uvjeti", napisao je na Twitteru državni meteorološki zavod.

Na suprotnoj strani Australije, Sydneyu i državi New South Wales prijete moguće za život opasne poplave jer kiša pada već treći dan s nizom pljuskova koji nisu viđeni od 1998.

U nekim dijelovima zemlje količina kiše približila se godišnjem prosjeku, no to je dobro nakon što je prošla godina bila rekordno suha u toj zemlji , s 55 posto kiše ispod prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 10:31