RASTE ZABRINUTOST

Australija suspendirala ugovor o izručenju s Hong Kongom: ‘Zabrinuti smo‘

Građanima Hong Konga ponudit će vize i otvaranje mogućnosti trajnog naseljavanja u Australiji
australski premijer Scott Morrison
 Nicholas Kamm/AFP

Australija je suspendirala ugovor o izručenju s Hong Kongom zbog "zabrinutosti" koju je izazvalo kinesko nametanje novog zakona o sigurnosti u tom gradu, objavio je u četvrtak australski premijer Scott Morrison.

"Uvođenje zakona o nacionalnoj sigurnosti predstavlja temeljitu promjenu okolnosti vezano uz poštivanje našeg ugovora o izručenju s Hong Kongom", rekao je Morrison novinarima u Canberri.

Po njegovim riječima, novi kineski zakon "potkopava koncept 'jedna zemlja, dva sustava' kao i osnovni zakon Hong Konga te njegov zajamčeni stupanj autonomije", koji mu je određen nakon britanske predaje otoka Kini.

Novi zakon što ga je nametnuo Peking stupio je na snagu prošloga tjedna, a njime je zaprijećena kazna doživotnog zatvora za pokušaje otcjepljenja, subverzije, terorizma i udruživanja sa stranim čimbenicima.

Morrison je rekao da je Australija formalno izvijestila Hong Kong i kineske vlasti o odluci da suspendira ugovor o izručenju. Prošlog je tjedna kanadski premijer Justin Trudeau također izvijestio da njegova zemlja suspendira ugovor o izručenju s Hong Kongom te da prestaje tamo izvoziti osjetljive vojne komponente pa je njegova zemlja postala prva koja je dovela u pitanje postojeći pravni okvir o izručenju.

Australski premijer najavio je istodobno kako će građanima Hong Konga koji strahuju da bi se mogli naći na udaru novog zakona ponuditi vize i otvaranje mogućnosti trajnog naseljavanja u Australiji. Na pet godina biti će produžene vize svim Honkonžanima koji su u Australiji zbog usavršavanja ili sticanja naobrazbe, a to će se odnositi i na sadašnje i buduće studente. Trenutačno u Australiji živi oko 10.000 Hongkonžana, naveo je Morrison.

Australija je također objavila upozorenje vezano uz putovanja ističući da se novi zakon "može široko tumačiti" i da netko na temelju njega "može biti deportiran i suočiti se s mogućnošću izručenja kontinentalnoj Kini zbog sudskog progona".

"Možete biti izloženi riziku zatočenja na temelju široko postavljenog tumačenja ugrožavanja nacionalne sigurnosti", navodi se u novim napucima za putovanja. Do najnovijeg poteza australske vlade dolazi u trenutku kad su odnosi Canberre i njezinog najvažnijeg gospodarskog partnera, Kine, vrlo zategnuti.

Australija je optužila KInu za poduzimanje kibernetičkih napada, posebno nakon što je Australija pozvala na neovisnu istragu o nastanku pandemije koronavirusa i postupanju u koronakrizi. U međuvremenu je Kina optužila Australiju da se upustila u špijunažu i upozorila svoje studente i turiste da ne posjećuju tu zemlju zbog rasizma.

Kina je također uvela neke trgovinske sankcije na australsku robu i u lipnju osudila jednog australskog državljanina na smrt zbog krijumčarenja droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2022 00:57