EKSTREMIZAM

Australija u borbi s koronom dotaknula dno: Vlastite građane na povratku iz Indije šalje u zatvor na 5 godina

Pravila koja brane ulazak u Australiju putnicima iz Indije - uključivo i građanima Australije - stupaju na snagu u ponedjeljak
Prizor s aerodroma u Sydneyju, arhivska fotografija
 David Gray/AFP

Nova pravila koja stupaju na snagu u ponedjeljak znače da će Australci koji su u posljednja dva tjedna boravili u Indiji, u kojoj bukti epidemija koronavirusa, dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju, javljaju mediji.

Pravila koja brane ulazak u Australiju putnicima iz Indije - uključivo i građanima Australije - stupaju na snagu u ponedjeljak, a prva revizija bit će 15. svibnja.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt najavio je kasno u petak da će svatko tko pokuša zaobići nova pravila dobiti kaznu od više od 50.000 američkih dolara, pet godina zatvora ili oboje, objavio je Australian Associated Press.

Oko 9000 Australaca u Indiji prijavilo je da se želi vratiti, piše AAP.

Ministar zdravstva pozvao se na ovlasti iz Zakona o biosigurnosti kada je uveo nove mjere, istog zakona koji je bio temelj za zatvaranje granica, piše Guardian.

U subotu, australski ministar financija Josh Frydenberg odbacio je kritike da je "neodgovorno" ostaviti Australce u Indiji, u trenutku kada se ta zemlja suočava s globalno rekordnim brojevima novih zaraza, velikim brojem smrtnih slučajeva i nedostatkom medicinske opreme, uključivo i kisika.

"Poduzeli smo drastičnu akciju kako bi zajamčili sigurnost Australcima, a ono što gledamo u Indiji je vrlo ozbiljna situacija i medicinski savjet dan vladi je da se uvedu ove stroge mjere", naveo je Guardian Frydenberga.

"Djelovali smo na temelju medicinskih savjeta", rekao je.

Direktorica Human Rights Watcha u Australiji Elaine Pearson rekla je za AAP da je vladin odgovor na stanje u Indiji "sramotan".

"Australci imaju pravo vratiti se u svoju vlastitu zemlju", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 01:35