VELIKO NEVRIJEME

Australiju poharala divlja oluja kakva nije viđena desetljećima: ‘Ovo je kišna bomba, imamo 6 mrtvih‘

Premijerka Queenslanda pozvala je stanovnike Brisbanea da ostanu u kući dok su se kišni oblaci u nedjelju premještali na gusto naseljen jug države

Prizor iz Queenslanda

 Patrick Hamilton/AFP

Najmanje je šestero ljudi izgubilo život u poplavama nakon kiše kakva nije viđena desetljećima na istoku Australije koja ne prestaje od početka tjedna i pomiče se u smjeru juga, priopćile su vlasti u nedjelju.

Policija u saveznoj državi Queenslandu izvijestila je da je 34-godišnji muškarac poginuo kada je bujica odnijela njegov auto u nedjelju poslijepodne.

Muškarac je uspio izaći iz auta i pokušao je doplivati na sigurno. Tijelo mu je pronađeno odmah nakon nesreće, pa se tako broj žrtava poplave penje na šest.

Neobično jake oborine padaju na istoku Australije već gotovo tjedan dana, plaveći čitave zgrade, prometnice i odnoseći vozila.

Adrian Schrinner, gradonačelnik Brisbanea, opisao je taj meteorološki fenomen kao "kišnu bombu nad jugoistokom Queenslanda".

Premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk pozvala je stanovnike Brisbanea da ostanu u kući dok su se kišni oblaci u nedjelju premještali na gusto naseljen jug države.

image

Prizor iz Queenslanda

Patrick Hamilton/AFP

Porast vodostaja prijeti više od 1.400 kućanstava u Brisbaneu, upozorila je, pošto je na nekim područjima u protekla 24 sata izmjereno više od 300 mm kiše.

Policija nastavlja potragu za 70-godišnjakom koji je u petak pao u rijeku Brisbane.

Nakon godina suše i požara "busha" koji se pojačavaju s klimatskim promjenama, istok Australije je imao iznimno vlažno ljeto zbog La Nine, klimatskog fenomena uzrokovanog temperaturnom anomalijom ekvatorskih voda na površini Tihog oceana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 00:30