BORBA PROTIV COVIDA

Australski CSL proizvodit će dva potencijalna cjepiva, otkrili su i kada će biti na tržištu

Kompanija je također rekla da je s vladom dogovorila proizvodnju 51 milijun doza cjepiva koje se razvija na Sveučilištu Queensland
Ilustracija, laboratorij
 Robert Daly/Caia Image/Profimedia

Australski biotehnološki div CSL Limited, čije su dionice porasle za gotovo tri posto, objavio je u ponedjeljak da će proizvoditi dva potencijalna cjepiva, a najranije doze trebale bi biti na tržištu početkom sljedeće godine.

CSL je priopćio kako očekuje isporuku 30 milijuna doza cjepiva, koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Oxford, australskoj vladi ako se ispitivanja pokažu uspješnima, a prve doze trebale bi biti dostupne početkom 2021. godine.

Kompanija je također rekla da je s australskom vladom dogovorila proizvodnju 51 milijun doza cjepiva koje se razvija na Sveučilištu Queensland, a koje bi trebalo biti dostupno najranije sredinom 2021.

"Iako je ovo potencijalno predivna vijest mora se ublažiti činjenicom da mi i dalje ne znamo ključne odgovore o sigurnosti i djelotvornosti", rekao je James McGlew, izvršni direktor burzovnog posrednika Argonauta.

Cjepivo AstraZenece, koje je u završnoj fazi, smatra se predvodnikom u globalnoj utrci za razvoj učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa.

Cjepivo CSL-a je trenutačno u prvoj fazi kliničkih testiranja i procjenjuje se njegova sigurnost. Prijelaz u drugu i treću fazu očekuje se krajem 2020. ako cjepivo uspješno prođe prvu fazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 00:14