NIJE PRIJAVIO SVEĆENIKA

Australski nadbiskup osuđen na jednogodišnji pritvor zbog prikrivanja pedofilije u svojoj crkvi

 Jure Miskovic / CROPIX

Australski nadbiskup Philip Wilson u utorak je osuđen na 12 mjeseci pritvora zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja koje je 1970-ih počinio svećenik pedofil, javljaju australski mediji.

Nadbiskup Adelaidea u Južnoj Australiji najviši je katolički dužnosnik u svjetskim razmjerima koji je osuđen za prikrivanje seksualnog zlostavljanja djeteta.

Sudac mjesnog suda u Newcastlu Robert Stone osudio je Wilsona, kojemu je dijagnosticirana rana faza Alzheimera, na 12 mjeseci pritvora sa šestomjesečnim razdobljem u kojemu nije dopuštena uvjetna kazna. Stone je odredio da se procijeni mogućnost da se Wilsonu dodijeli kućni pritvor.

U svibnju 67-godišnji Wilson proglašen je krivim jer nije prijavio policiji  i prikrivao je da je svećenik pedofil zlostavljao dvojicu ministranata 1970-ih godina dok je bio pomoćnik župnika u East Maitlandu u Novom Južnom Walesu.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je u svibnju da je Wilson znao da je svećenik pedofil James Fletcher seksualno zlostavljao ministrante no odbacio je njihove "vjerodostojne navode" u želji da zaštiti Crkvu i njezin ugled.

On je za vrijeme suđenja tvrdio da se ne sjeća razgovora koji je 1976. vodio s Peterom Creighom, jednom od dvojice žrtava, i još jednim dječakom koji nije imenovan iz pravnih razloga. Fletcher je proglašen krivim u prosincu 2004. po devet točaka za seksualno zlostavljanje djeteta. Umro je u zatvoru od udara 2006.

 "Cijela zajednica opustošena je na toliko mnogo načina zbog desetljeća zlostavljanja i zbog njegova prikrivanja", rekao je sudac Stone tijekom izricanja presude.

U petogodišnjoj istrazi o seksualnom zlostavljanju prošle godine je utvrđeno da su u australskim ustanovama, uključujući škole i crkve,  zlostavljani deseci tisuća djece u razdoblju između 1960. i 2015.

Također je utvrđeno da je  u razdoblju između 1960. i 2015. 7 posto svih svećenika prijavljeno za seksualno zlostavljanje, a 62 posto žrtava koje su prijavile zlostavljanje u vjerskim institucijama bili su iz institucija kojima upravlja Katolička Crkva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2021 12:14