DOŠLI SU BLIZU VRHA

Australski obavještajci razbili špijunsko gnijezdo: ‘Planirali su veliku operaciju‘

Špijuni su razvili ciljane odnose sa sadašnjim i bivšim političarima, stranom ambasadom i državnom policijskom službom
Policija u Australiji, ilustracija
 William West/Afp/Profimedia

Australska protuobavještajna agencija ASIO tvrdi kako je prošle godine bila iznimno uspješna u suzbijanju stranih špijuna, te da je potjerala “dvoznamenkasti broj” stranih obavještajaca iz Australije.

Direktor ASIO-a Mike Burgess u srijedu je predstavio godišnje izvješće o sigurnosnim prijetnjama, u kojem je upozorio kako je njegova agencija razbila “špijunsko gnijezdo” koje je prošle godine pokušalo uspostaviti masivnu operaciju u Australiji.

“Špijuni su razvili ciljane odnose sa sadašnjim i bivšim političarima, stranom ambasadom i državnom policijskom službom,” otkrio je Burgess, no nije htio identificirati državu koja je poslala svoje obavještajce, već je samo naveo da je riječ o “zemlji koja nije iz naše regije”.

Prekinuta špijunska operacija pokušala je prikupiti podatke o australskim trgovinskim odnosima, a uspjela je regrutirati i neimenovanog dužnosnika koji je imao pristup “osjetljivim detaljima vezanim uz obrambenu tehnologiju”.

ASIO je navodno istražio, identificirao i potvrdio aktivnosti stranih obavještajaca, te je uskratio pristup tajnim podacima kompromitiranom državnom službeniku. Skupina špijuna je, tvrdi Burgess, “tiho i profesionalno uklonjena iz Australije”.

Burgess je upozorio Australce kako izgledaju pokušaji špijunaže u praksi, kako bi im se lakše oduprli: “Umjesto da špijun priđe svojoj meti na stanici vlaka, puno je vjerojatnije da će poslati zahtjev za prijateljstvom ili ponudu za posao, ili bi mogao poslati hrpu poruka brojnim ljudima, i potom vidjeti tko će mu odgovoriti.”

Prema čelniku ASIO-a, razina opasnosti od terorizma u Australiji je “vjerojatna”, što znači da postoje vjerodostojne obavještajne skupine i pojedinci koji imaju sposobnosti i namjere izvršiti terorističke napade na teritoriju Australije. “Ova je prijetnja stvarna,” naglasio je Burgess.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:36