PODRŽAO PROSVJEDE

Australski premijer: Država mora prestati ljudima govoriti kako da se ponašaju! Lijeva oporba: Pa on je antivakser!

‘Premijer nas pokušava podijeliti, umanjiti zajedničke napore i potkopati sav napredak koji su Australci zajednički postigli‘

Scott Morrison 

 William West/AFP

Australska lijeva oporba pokrenula je pravu baražnu paljbu na premijera Scotta Morrisona zbog njegova istupa koji su oni protumačili kao "podršku nasilnim antivakserskim prosvjedima". Laburistički ministar financija u sjeni Jim Chalmers Morrisona je tako optužio da pokušava izazvati podjele u društvu kako bi osvojio političke bodove, piše Guardian.

Morrison je u četvrtak zatražio popuštanje korona restrikcija te se založio da "Australci ponovno preuzmu kontrolu nad svojim životima", odnosno da im država prestane propisivati kako se imaju ponašati.

Nakon masovnih prosvjeda za slobodu koji su održani diljem zemlje, Chalmers kaže kako je Morrison propustio osuditi "prijetnje nasiljem" u državi Victoriji te kazao kako je riječ o 'opasnoj igri s opasnim posljedicama'.

- Premijer nas pokušava podijeliti i umanjiti zajedničke napore i potkopati sve ono dobro i sav napredak koji su Australci zajednički postigli, kazao je Chalmers za ABC.

- On to čini svojim opasnim, dvoličnim izjavama. On to čini prisvajajući si zasluge za visoku procijepljenost, a bez preuzimanja odgovornosti za mjere koje su neophodne kako bi se taj broj dodatno povećao. Mislim da je posebno zabrinjavajuće za australski mainstream to što mi ostali vidimo tu vrstu nasilne politike koja se pojavila u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko godina i želimo je odbaciti, a čini se da premijer želi prihvatiti upravo te vrste nasilnih stavova i prijetnji. Ako želi nastaviti igrati ovu opasnu igru s opasnim posljedicama, onda država ne samo da ima priliku izbaciti ga na izborima, već ima i obvezu to učiniti, istaknuo je laburist.

Chalmers je rekao da je 'bez ograda i kvalifikacija' osudio prijetnje koje su iznesene na antivladinom prosvjedu, koje su uključivale pozive da se premijera objesi dok su prosvjednici marširali s improviziranim vješalima i omčama.

S druge strane, ministar rada Stuart Robert podupro je Morrisonov istup koji je ocijenjen kao stajanje na stranu prosvjednika te je kazao da vlade ne bi trebale 'govoriti Australcima što da rade'.

- Epidemiološki model je jasan - i to je u skladu s nacionalnim planom - s 80 posto cijepljenih želimo da se omoguće sve slobode, rekao je ministar Robert za Sky News.

- Pustimo poduzećima da sama određuju svoje rizike i maknimo državu iz njihovih života, dodao je Robert.

Iako je Morrison u četvrtak kazao keko 'neće tolerirati' nasilne prosvjede, čini se da je iskazao i određene simpatije s anti-vladinim porukama kazavši da je vrijeme da 'Australci uzmu svoje živote natrag u svoje ruke'. To je ozbiljan zaokret nakon gotovo dvije godine politike čvrste ruke kojom su australske vlasti nastojale suzbiti epidemiju koronavirusa uvodeći neprekidne lockdowne za milijune svojih građana.

- Tijekom nekoliko posljednjih godina, vlade su govorile Australcima što da rade, kazao je Morrison.

- Za tim je postojala potreba dok smo prolazili kroz pandemiju, no sad je vrijeme da sve to prestane, dodao je.

- Sada imamo jednu od najviših stopa procijepljenosti na svijetu, imamo jednu od najjačih ekonomija, kao i jednu od najnižih stopa preminulih od covida. Tvrtke mogu same odlučiti o tome, ali vlada Australcima neće govoriti što da rade, napomenuo je premijer govoreći o pitanju cijepljenja koje na nacionalnoj razini u Australiji nije obvezno, ali mnoge lokalne i regionalne sredine donose takva pravila čineći ga de facto obveznim.

Očekuje se da će pitanje obveznog cijepljenja zasjeniti posljednji tjedan zasjedanja parlamenta u ovoj godini, s najmanje dva vladina člana koji su uskratili svoj glas o tom pitanju.

Morrison je rekao da je obvezno cijepljenje stvar pojedinih australskih saveznih država, a ne federalnih vlasti, unatoč tome što podupire zahtjeve za obveznim cijepljenjem u sektoru skrbi za starije osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 08:39